headerimg

Heart Space Midweek Retreat


Agenda:

 maandag 8 april 2019 14:00 uur - vrijdag 12 april 2019 12:30 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 550.00 Inclusief volpension

 

Twee wegen

Twee wegen

Het unieke van de Heart Space midweek retreat is dat daarin twee wegen samenkomen: de meer mannelijke weg van meditatie en de meer vrouwelijke weg van de Liefde zoals we die beoefenen in de Yoga van Aanraking. 

Deze midweek biedt je een unieke combi van onderdelen uit beide paden die elkaar aanvullen en versterken. Meer dan in een weekend mogelijk is krijg je in deze vijfdaagse ook de kans om dieper zittende vermoeidheden en blokkades op te lossen.

De ochtendmeditaties nodigen je uit tot vreugdevolle verstilling nadat specifieke meditatieve body movements de stroom van energie in je ruggengraat geactiveerd hebben. Helend energiewerk en massage uitwisselingen brengen een warmer getinte energiestroom teweeg waarbij je hart zich verder opent. Je gaat je tot op celniveau opgeladen, geheeld en geliefd voelen: een gevoel van welbehagen op alle niveaus van je wezen.

Op weg daarnaartoe kunnen er echter ook momenten van 'unstressing' zijn waarin diep zittende spanningen en blokkades zich oplossen. Dat kan gepaard gaan met innerlijke onrust en loskomende emoties die op zo'n moment alsnog erkend en doorvoeld mogen worden.

Dit is deels een stilte retreat met daarin kortere periodes van verbale uitwisselingen zoals in het gesprekje voorafgaand aan de Yoga van Aanraking sessies, tijdens Zijnsgerichte partneroefeningen en in die momenten waarin we ruimte maken voor het delen van ervaringen.

Gewaarzijn meditatie

Gewaarzijn meditatie

In deze retreat leer je een Vipassana meditatievorm. Als je al jaren naar tevredenheid een eigen meditatie techniek beoefent, kun je die ook gebruiken tijdens deze retraite.

Naast het algemene programma van deze dagen zijn er een paar bijeenkomsten specifiek bedoeld voor die mensen die de Deep Divers Meditatie cursus gedaan hebben. Daarin nemen we de subtiele mechanismen van deze techniek nog eens door en bespreken we ervaringen.

Naarmate je dieper gevestigd raakt in je Ware Aard kunnen technieken wegvallen en gaat de meditatie de vorm aannemen van simpel Gewaar Zijn. In deze meditatie vallen begrenzingen weg. Je gaat jezelf ervaren als een oceaan van bewustzijn. Van daaruit kun je alles wat zich aandient er laten zijn zonder je eraan te hechten of iets weg te drukken. Ben je in verbinding met je oceaan-Zijn dan worden de Yoga van Aanraking sessies tijdens de middagen een feest van liefde en overvloed. 

De Yoga van Aanraking

De belichaming van jou als spiritueel wezen eren en vieren we in de Yoga van Aanraking. Verschillende technieken komen daarin in aan bod zoals pulsing en Quantum Touch. Met name de Deep Space massage, een synthese van meditatie, intuïtieve, vertraagde massagebewegingen en helende en versmeltende aanrakingen is een pure uitdrukkingsvorm van de yoga van aanraking.

Deep Space massage is in wezen een 'spirituele discipline' die er op gericht is om het Vormloze voorbij de vorm te verlevendigen. Concreet houdt dit in dat je tijdens deze massage jezelf niet alleen gaat ervaren als een lichaam dat via massage contact maakt met een ander lichaam, maar dat je vooral de onderliggende levendige, stralende ruimte gaat ervaren waarin er een grenzeloos één Zijn is. Deze massage is dan ook een eigentijdse uitdrukkingsvorm van Advaita, de leer van non-dualiteit: een ‘discipline of love'.

Een aanraken, zien en gezien worden in contact, een puur stromen vanuit je handen, je hart en je essentie. Wat een geschenk is het zowel voor gever als ontvanger wanneer daarbij je aanraking bevrijd is van doenerigheid (dat altijd ego-gerelateerd is). Dat het ‘je best doen’ eraf is en je je overgeeft aan wat er spontaan wil gebeuren. Te ontdekken dat wanneer aanrakingen vanuit een vrije stroom komen en ontvangen worden, deze een deur openen naar de mystieke ervaring van het Onnoembare.

Voor wie?

Voor wie?

Deze retraite is geschikt voor je als je zowel een verlangen hebt naar diepere verbinding met de bron van stilte en vreugde in jezelf als ook een verlangen hebt naar wezenlijk contact met anderen en je bereid bent je daarin open en dus kwetsbaar op te stellen.

Komt je motivatie om mee te doen vooral voort uit een verlangen naar seksueel getint contact dan is daar niet mis mee, maar adviseren we je om buiten Helios op zoek te gaan naar die tantra scholen waar je dat bewust kunt doorleven.

Bij de massages houden zowel gever als ontvanger (minimaal) een slipje aan. 

In dit weekend zijn er zowel stilteperiodes als ook verbale uitwisselingen zoals in het gesprekje voorafgaan aan de Yoga van Aanraking sessies, tijdens Zijnsgerichte oefeningen en in die momenten waarin we ruimte maken voor het delen van ervaringen.

Nadat je je aangemeld hebt krijg je een digitaal instructieboekje gemaild waarin je al kennis kunt nemen van de meditatie-instructies. Tegelijkertijd vormt het een naslagwerkje wat ook daarna als praktische inspiratiebron kan dienen voor de voortzetting van je meditatie beoefening.

Lange termijn effecten

Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen.

Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 15-30 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.

Regeneratie

Uit EEG onderzoek blijkt dat in ons normale waakbewustzijn onregelmatige hersengolven van een frequentie van 12-25 Herz (alpha) domineren. In diepe meditatie ontstaat er een heel ander beeld: hersengolven gaan meer synchroon lopen en verlangzamen tot 8-0.5 Herz (theta en delta) Wanneer de geest in zo’n heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen - spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden.

Door meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel mediterenden melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.


Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Als meditatieleraar heeft Dick vanaf 2004 door het hele land meditatiecursussen gegeven. Ook heeft hij twee Zelfrealisatie jaartrainingen gegeven. Zelf mediteert hij al ruim 40 jaar twee keer dagelijks: zo’n 30 tot 50 minuten per keer. Zijn meditaties vormen voor hem gelukzalige rustmomenten in zijn overigens drukke dagelijkse bestaan. In zijn no-nonsense benadering van lesgeven leert hij je alles wat je nodig hebt voor een vreugdevolle meditatie beoefening. Hij leert je ook hoe je de valkuilen die je daarin kan tegenkomen kunt vermijden.

Dick was een van de eerste Reiki Masters in Nederland en heeft veel ervaring met diverse vormen van energiewerk. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Massage Opleiding is hij ook een ervaren masseur. Deze vaardigheden komen allemaal tot uitdrukking in zijn Deep Divers en Diving Deeper retreats.

Dick over hemzelf: “Door die jaren heen ben ik dieper thuis gekomen in een bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom. Daarmee schep ik een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen.”
Helios Centrum Groep