headerimg

Meditatie en Zelfrealisatie driedaagse


Agenda:

 donderdag 4 januari 2024 20:00 uur - zondag 7 januari 2024 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 365.00 Inclusief volpension

Shift in bewustzijn

Net zoals een radio afgestemd staat op een bepaalde radiofrequentie, zo zijn wij als mensen afgestemd op een bepaalde bewustzijnsfrequentie. In de wereld waarin we leven is de ego-frequentie dominant. Leef je op die frequentie, dan voel je je afgescheiden, je bent rusteloos en je draagt een chronisch gevoel van incompleetheid met je mee. Ben je afgestemd op je Ware Zelf, de Zijnsfrequentie, dan ervaar je jezelf als compleet, in harmonie en verbonden met alles wat er is.

Als je dit leest, is de kans groot dat je al ervaren hebt dat er verschuivingen kunnen plaatsvinden in je bewustzijn: van 'ego-frequentie' naar 'Zijns-frequentie'. In andere woorden: van leven vanuit ergens anders willen zijn dan waar je Nu bent naar onvoorwaardelijke overgave aan wat er Nu is.

Zelfrealisatie is het diepgaand besef dat je, waar je Nu bent, al helemaal vol-ledig bent. Het is ook het voortdurende proces van gehoor geven aan de diepere wijsheid van het leven. Die krijgt de kans zich door jou heen te openbaren wanneer het ego niet meer zo dominant aanwezig is als stoorzender.

Voel jij een verlangen naar deze bevrijdende shift in bewust Zijn? Dan is deze retraite voor jou 'the place to Be'. Het programma is er helemaal op gericht om deze shift (weer) teweeg te brengen of verder te bestendigen. Ook de meditaties die we deze driedaagse doen zijn hierop gericht.

Meditatie opbouw in drie fases

Meditatie opbouw in drie fases

Je gaat deze dagen mediteren in een opbouw die bestaat uit drie fasen.

In de eerste fase ontspannen we het lichaam via een (geleide) body-scan. We beginnen met een inductie methode die het denken versneld tot rust brengt.

In de tweede fase komt je geest geleidelijk tot rust via een bepaalde focus op de ademhaling (Vipassana).

In de derde fase is het denken zo tot rust gekomen dat ook de Vipassana-techniek losgelaten kan worden. Je leert te rusten in oordeelloos 'Gewaar Zijn'.
Van daaruit ben je moeiteloos getuige van alles wat er in jouw bewustzijn verschijnt, zonder je te hechten aan dat wat je prettig vindt of af te wijzen wat pijnlijk is.

Ingesleten en tot dan toe onbewuste denk- en reactiepatronen waar je nu nog door geleefd wordt, kunnen zo doorzien worden. Daarmee verliezen gedachten en de bijbehorende emoties hun greep op je. Je raakt dieper gevestigd in wie je werkelijk bent. Verleden en toekomst, daar waar het denken zijn brandstof uit haalt, vallen weg in deze probleemloze staat. Zo wordt het mogelijk een vreugde, vrede en dankbaarheid te ervaren die met niets te vergelijken is.

De kracht van groepsmeditatie

Wanneer we samen als groep mediteren helpen we elkaar om af te stemmen op de Zijnsfrequentie. Hierdoor wordt dat thuis ook weer gemakkelijker. Meditaties duren 35-45 minuten per keer. ‘s Ochtends beginnen we om 8.00 uur met yin-yoga en meditatie tot aan het ontbijt om circa 9.15 uur.

Voor een gezonde balans tussen rust en activiteit worden de stiltemeditaties deels voorafgegaan door inleidende body-movements zoals de Charming the Snake. We brengen daarmee onze vitale levensenergie meer tot stromen. De actieve vorm van pranayama die je in deze driedaagse leert heeft een soortgelijk effect.

Helderheid en innerlijk weten

Door deze meerdaagse heen zijn er vraag-en-antwoord sessies. Dick en Ester beantwoorden dan vragen. Deelnemers werken soms ook met elkaar in 2- of 3-tallen. Hierbij wordt ieder middel gebruikt dat op dat moment zinvol lijkt zoals linking, Inquiry, radicale eerlijkheid en bewustwording van overtuigingen die ego-vernauwingen in stand houden.

Door de helderheid die er in deze retraite ontstaat, krijg je meer contact met je innerlijke weten. Het kan zijn dat je inzichten krijgt over keuzes die je te maken hebt in je leven, kleine of grote koerswijzigingen waarvan je voelt dat je er gehoor aan moet geven.

Bevrijding van onverwerkte ‘mind-stuff’

Intensieve meditatie brengt nogal eens onverwerkte 'mind-stuff' naar de oppervlakte, vaak gekoppeld aan fysiek/emotionele blokkades. Wij bieden in deze driedaagse een setting met werkvormen waarin je je kan bevrijden van deze ballast zonder dat je denken zich weer vastgrijpt aan het 'verhaal' erover.

Stilteperiodes

Dit is een retraite waarin stilteperiodes worden afgewisseld met kortere periodes van verbale uitwisselingen zoals tijdens de vraag- en antwoordsessies die we Satsang noemen en gedurende de Inquiries (Zelfonderzoek) en andere Zijnsgerichte oefeningen.

7 weken challenge

Na deze driedaagse kom je hoogstwaarschijnlijk thuis met een grote (hernieuwde) motivatie om ook thuis (weer) regelmatig te gaan mediteren en mindfulness te beoefenen om de verschuiving naar de Zijnsfrequentie verder te bestendigen.
Om jezelf te ondersteunen in alle omstandigheden vol te houden kun je meedoen aan de 7 weken challenge. Meer hierover in het weekend!

Sfeervol centrum in prachtige natuurlijke omgeving

Deze meerdaagse wordt gegeven op het Helios Centrum. Helios biedt al 33 jaar cursussen en workshops aan voor bewustwording en innerlijke groei.
De accommodatie beschikt over prachtige workshopruimtes en goed verzorgde, sfeervolle, hier en daar zelfs sprookjesachtige overnachtingsruimtes. 

Het Centrum ligt aan een ‘Klompenpad’ en niet ver van het mooie natuurgebied ‘De Renderklippen’ en het Heerdermeer/strand. In de middagpauze op zaterdag is voldoende tijd om een fijne wandeling te maken dus als je dit wilt, neem dan goede schoenen mee!

Lange termijn effecten van meditatie

Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen.

Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 15-30 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.

Regeneratie

Uit EEG onderzoek blijkt dat in ons normale waakbewustzijn onregelmatige hersengolven van een frequentie van 12-25 Herz (alpha) domineren. In diepe meditatie ontstaat er een heel ander beeld: hersengolven gaan meer synchroon lopen en verlangzamen tot 8-0.5 Herz (theta en delta) Wanneer de geest in zo’n heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen - spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden.

Door meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel mediterenden melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.

Ervaringen van deelnemers

“Het voelde al een warm bad, een aantal dagen voor jezelf in een respectvolle omgeving onder zeer professionele begeleiding. Verhelderende oefeningen, afgewisseld met mooie meditaties, een war cadeau voor mijzelf. Heel veel dank!” E.B.

“Ik ben helemaal tot rust gekomen”. Sander

Hallo Dick, wij hebben genoten van deze driedaagse. Marianne omdat zij het voor de eerste keer deed en ik zelf omdat ik het een prachtige opfrissing vond van mijn meditatie (en wij zullen zeker weer een retraite bij je boeken).
Hartelijke groet, Marianne en Frans

“Na meerdere heel verschillende weekend- en avondworkshops op Helios ben ik steeds meer “bij mezelf thuis” gaan komen. Terwijl ik het in het begin vooral lastig vond in te zien dat het geen zin had te hard te proberen daar te komen, zie ik sinds dit zelfrealisatie en meditatie weekend pas echt dat het ook niet helpt om te hard je best te doen in het niet proberen. Alleen maar aanwezig zijn in het hier en nu, aanwezig bij alles wat in je mooie blauwe hemel voorbijkomt aan gedachten en emoties. Zoveel dingen die ik kennelijk heel vaak heb moet horen voor het echt kon landen, voor ik kon gaan beseffen dat het klopt. Ik voel nu steeds vaker de verschuiving van “ego” naar “zijn”. Ik lijk ook nu pas echt te gaan begrijpen wat dat inhoudt, al kan ik het met mijn verstand niet goed verwoorden. (Maar ook dat probeer ik ook niet meer te doen)
Het was een heel fijn weekend, mooie afwisseling, fijne groep met mooie mensen en heel prettige en waardevolle begeleiding van jullie. Sinds dit weekend heb ik ook eindelijk de oprechte motivatie gevonden om twee keer per dag te mediteren. En dat bevalt erg goed. Ik vind nu de kracht in mezelf om met bepaalde situaties in mijn leven om te gaan en wordt daar niet meer zo door overspoeld.” Heidi

“Het was fijn weekend, en een fijne groep.
Mediteren helpt me echt om bij mezelf te komen en dan samen in een groep maakt het nog krachtiger. En dan waren er ook een paar stiltemaaltijden, ik ging er langzamer door eten en beter kauwen, goed voor mij! Fijne afwisseling in mediteren, uitwisselen met elkaar en stilte. En dan die verbonden ademhaling; een aanrader! het zette mijn denken aan de kant.” I.S.

“Gedurende het weekend voelde ik me echt veilig in de groep, mede door Dick's rustige uitstraling en waar nodig grenzen te zetten. Ik vond de opbouw van het weekend erg goed. De mix van praktische oefeningen en meditaties en tijdsduur voelde juist aan. Ook de balans tussen stilte en praten werd juist ingeschat.
Voor mij persoonlijk kwamen er een aantal onverwerkte emoties naar boven, wat mij verbaaste en ik dacht dat ik de meditatie "verkeerd" deed want verwachtte rust en vredig gevoel. Het besef dat dit een proces was en door die emotionele gevoelens te gaan in de zelf acceptatie/ het "zijn" te komen is me af en toe gelukt. Wat motiveert en inspireert om te oefenen. Dick en zijn assistenten zijn daar een belangrijke en waardevolle steun in geweest.” W.M

“...ik heb mogen ervaren dat je ook middels meditatie lichamelijke spanning en pijn kunt loslaten” Ruud

“Geweldig, in deze dagen herinnerd te worden aan wie je werkelijk bent en steeds meer te doorzien en ervaren dat de ideeën en overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen aangeleerd zijn en niet zo serieus hoeft te nemen. Ik vermoedde niet zo een diepe pijn tegen te komen tijdens de ademmeditatie aan het eind van het weekend. Het diepe verdriet zo intens te voelen, ervaarde ik als het opengaan van m’n hart. Het is fijn weer zo in een groep te zien en voelen dat we allemaal deze kinderpijn hebben en we dieper in ons nog heel zijn, onze oorspronkelijke staat. Fijne diepgaande meditaties op alle lagen van je zijn, alleen en met een maatje. Dank je Dick (en team) voor je rijke inzichten en ervaringen, kijk al weer uit naar je volgende retraite.
Edwin.

Vind je geen geschikte datum?

Kijk dan ook op onze website bij ‘Zeven Poorten naar Zijn’ drieaagse en de Satsangha Seva vijfdaagse. Dit zijn vergelijkbare retraites. Bij de Satsangha Seva wordt er alleen beduidend meer van je gevraag qua corvee (Seva) dan bij de andere retraites.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.
Helios Centrum Groep