headerimg

Meditatie en Zelfrealisatie midweek retraite


Agenda:

 maandag 10 juni 2019 14:00 uur - vrijdag 14 juni 2019 12:30 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 495.00 Inclusief volpension

 Deze midweek retraite sluit aan op een Meditatie en Zelfrealisatie weekend en kan samen worden gevolgd als 1 retraiteweek.

Vreugdevolle verstilling

Vreugdevolle verstilling

Deze dagen bieden je een intensiever meditatieprogramma dan de Meditatie en Zelfrealisatie weekendretraite. Je krijgt in deze midweek, meer dan in een weekend mogelijk is, de kans om dieper zittende vermoeidheden en blokkades op te ruimen. Dat maakt dat de meditaties dieper en meer helder zullen verlopen, de verstilling door de dagen heen groter wordt en de subtiele vreugde van het rusten in Zijn door de dagen heen zal toenemen.

Deze dagen ga je ervaren hoe weldadig het voelt wanneer je aandacht niet langer gefixeerd is op gedachten en gevoelens. Hoe het is om de aandacht thuis te laten komen in de intens wakkere, stille ruimte die de essentie vormt van jouw wezen.  

Dit oefenen we met name in de Vipassana en Gewaarzijn meditaties. Bij Vipassana leer je je aandacht te richten op (een aspect van) de ademhaling. Daarmee wordt het gemakkelijker om geankerd te blijven in het huidige moment. Hevige emoties en gedachten kunnen daardoor je aandacht minder gemakkelijk kapen. 

Wanneer er voldoende ankering is kun je de Vipassana over laten gaan in Gewaarzijn meditatie. Daarbij hoef je alleen maar op te merken wat nu in jou verschijnt en weer verdwijnt. Deze ‘jou' waarin alles verschijnt is het ruimtelijke open bewustzijn dat altijd oordeelloos aanwezig is, de essentie van jouw wezen. 

Gewaarzijn meditatie is dus een simpel open en aandachtig aanwezig zijn bij alles wat er spontaan opkomt aan gevoelens en gedachten. Ingesleten en tot dan toe onbewuste denk- en reactiepatronen, waar je nu nog door geleefd wordt, kunnen zo doorzien worden. Daarmee verliezen gedachten en bijbehorende emoties hun greep op je. Je raakt dieper gevestigd in wie je werkelijk bent. Verleden en toekomst, daar waar het denken zijn brandstof uit haalt, vallen weg in deze probleemloze staat van het vol-ledig in het Nu zijn.

Deze dagen doen we ook de Tibetaanse Hartmeditatie. Deze meditatie wordt al zo'n 1000 jaar beoefend in Tibetaanse kloosters.

Ontstressing

Er zullen deze dagen echter ook momenten van 'ontstressing' zijn wanneer diep zittende spanningen en blokkades zich oplossen. Dat kan gepaard gaan met innerlijke onrust en loskomende emoties die op zo'n moment alsnog erkend en doorvoeld mogen worden.

Dick biedt deze midweek dan ook elke deelnemer de kans om een diep zittende mentaal/emotionele blokkade op te lossen via een persoonlijke plug-in sessie met hem.

Body movements en yoga

Specifieke meditatieve body movements zoals de Charming the Snake, yoga asana’s en pranayama die met name de doorstroming van energie in je ruggengraat activeren, ondersteunen je in dit proces en vormen ook een gezonde afwisseling met de stille zitmeditaties.

Poorten naar 'Zijn'

Elke dag zullen we één van de ‘poorten naar Zijn’ zoals Eckhart Tolle beschrijft in zijn boek ‘De kracht van het Nu’ als focuspunt nemen in de mindfulness die we die dag beoefenen.

Er kunnen individuele en collectieve aanpassingen plaatsvinden in de tijdsduur van de meditaties en de structuur van de dag. Ga er in principe vanuit dat we 4-5 meditaties per dag doen.

Satsang, Zelfonderzoek en Zijnsgerichte oefeningen

Dit is een retraite waarin stilteperiodes worden afgewisseld met kortere periodes van verbale uitwisselingen zoals tijdens het delen van ervaringen, de vraag- en antwoordsessies die we Satsang noemen en gedurende de Inquiries (Zelfonderzoek) en andere Zijnsgerichte oefeningen.

Buddha Mind, Buddha Heart proces met Arianne

Buddha Mind, Buddha Heart proces met Arianne

Woensdagavond komt Arianne in onze groep erbij om de groep voor te bereiden op een van de hoogtepunten van de retraite. Donderdagochtend doet zij met de hele groep het intense, de gehele ochtend durende Buddha Mind, Buddha Heart proces.

Dit is een groeps-Voice Dialogue proces waarin voor de pauze bij iedereen tegelijkertijd een aantal subpersoonlijkheden uitgenodigd worden die zich zorgen kunnen maken over onze spirituele passie en die ons daardoor ook in de weg kunnen staan.

Denk hierbij aan onze beschermer, onze controleur, onze scepticus, maar ook de kwetsbaarheid van ons innerlijke kind. Deze delen worden respectvol gehoord en geëerd.

Na de pauze wordt ons ware zelf uitgenodigd in al zijn/haar rijke schakeringen: Buddha Mind én Buddha Heart. Deze fase van het proces nodigt je uit om diep en langdurig te ontspannen in de onbegrensdheid en de onvoorwaardelijke liefde die jij bent.

Dit is een heel krachtig proces waar we als groep tegen die tijd aan toe zullen zijn en dat vaak intense doorbraken naar het ervaren van je ware aard geeft!

Kamer alleen

Tijdens de midweek retraites zijn er meer mogelijkheden om alleen te slapen op Helios dan in het weekend. Wil je graag een kamer alleen, vermeld dit dan bij je aanmelding in de mededelingruimte.

De mogelijkheden zijn niet onbeperkt. Als het belangrijk voor je is om alleen te slapen, raden wij je aan je tijdig aan te melden.
Er zijn voor deze retraite geen extra kosten aan verbonden.

Massage sessie boeken?

Tijdens deze retraite is Therese van den Akker beschikbaar voor het geven van massage sessies. Therese is een ervaren Rebalancer. Afspraken kunnen vooraf of bij aanvang van de retraite gemaakt worden.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.
Helios Centrum Groep