headerimg

Meditatie en Zelfrealisatie weekend


Agenda:

 vrijdag 4 december 2020 20:00 uur - zondag 6 december 2020 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter, Karin Baank € 195.00 Inclusief volpension

 vrijdag 2 april 2021 20:00 uur - zondag 4 april 2021 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 225.00 Inclusief volpension

Meditatie en Zelfrealisatie

Meditatie en Zelfrealisatie

In dit weekend ga je ervaren hoe weldadig het voelt wanneer je aandacht niet langer gefixeerd is op gedachten en gevoelens. Hoe het is om de aandacht thuis te laten komen in de intens wakkere, stille ruimte die de essentie vormt van jouw wezen.

Van daaruit ben je moeiteloos getuige van alles wat er in jouw bewustzijn verschijnt, zonder je te hechten aan dat wat je prettig vindt of af te wijzen wat pijnlijk is.

Dit oefenen we met name in de Vipassana en Gewaarzijn meditaties: een simpel open aanwezig zijn bij alles wat er spontaan opkomt aan gevoelens en gedachten.
Ingesleten en tot dan toe onbewuste denk- en reactiepatronen, waar je nu nog door geleefd wordt, kunnen zo doorzien worden. Daarmee verliezen gedachten en bijbehorende emoties hun greep op je. Je raak dieper gevestigd in wie je werkelijk bent. Verleden en toekomst, daar waar het denken zijn brandstof uit haalt, vallen weg in deze probleemloze staat, die we ook wel het NU noemen. Zo wordt het mogelijk een vreugde, vrede en dankbaarheid te ervaren die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden, maar spontaan opwelt vanuit je innerlijke Bron.

Door de helderheid die er in deze weekenden ontstaat, krijg je meer contact met je innerlijke weten. Het kan zijn dat je in dit weekend inzichten krijgt over keuzes die je te maken hebt in je leven, kleine of grote koerswijzigingen waarvan je voelt dat je er gehoor aan moet geven. Ook kan het zijn dat je je bewust wordt hoe moe je eigenlijk bent en hoe goed het is om dit weekend eens pas op de plaats te maken en je over te geven aan diepe ontspanning.

Meditatief Zelfonderzoek en Linking

Dit weekend maken we gebruik van stilte meditaties met ontspannings-inductie, Vipassana meditatie, als ook Inquiries (meditatief Zelfonderzoek) en linking, die elk op hun eigen manier ingangen vormen naar het thuiskomen in jeZelf.

Het effect van de groepsmeditaties zul je sterker ervaren dan wanneer je thuis alleen mediteert. Meditaties duren zo'n 30 minuten per keer plus een aantal minuten naliggen. Op de zaterdagochtend beginnen we, evenals op zondag, om 8.00 uur met yoga tot aan het ontbijt rond 9.00 uur.

Voor een gezonde balans tussen rust en activiteit worden de stiltemeditaties deels voorafgegaan door inleidende body-movements zoals de Charming the Snake We brengen daarmee onze vitale levensenergie meer tot stromen.

Ademsessie

Intensieve meditatie brengt nogal eens onverwerkte 'mind-stuff' naar de oppervlakte, vaak gekoppeld aan fysiek/emotionele blokkades. Zondagochtend hebben we, mits dat gezien de stand van zaken rondom corona verantwoord is, een ademsessie waarin we ons kunnen bevrijden van deze ballast zonder dat ons denken zich weer vastgrijpt aan het 'verhaal' erover.

Dit is een weekend waarin stilteperiodes afgewisseld worden met periodes van verbale uitwisselingen zoals in die momenten waarin we ruimte maken voor het delen van ervaringen en wanneer we een Inquiry of andere Zijnsgerichte oefening of proces doen.

Hernieuwde motivatie om thuis te mediteren

Hernieuwde motivatie om thuis te mediteren

Na dit weekend kom je hoogstwaarschijnlijk thuis met een grote (hernieuwde) motivatie om ook thuis (weer) regelmatig te gaan mediteren en mindfulness te beoefenen. Ontelbare mensen in alle werelddelen mediteren dagelijks! Je gaat door je meditatiebeoefening deel uitmaken van die grote wereldfamilie van mediterenden. Ze doen dit om alle redenen die jij in dit weekend zelf (weer) hebt kunnen ervaren.

Je vindt het mogelijk interessant te weten dat ook de wetenschap zich heeft geworpen op mediterenden. Onderzoekers hebben de effecten van hun regelmatige beoefening op lichamelijk en geestelijk welzijn in kaart proberen te brengen! Hieronder lees je er iets over.

Langere termijn effecten van meditatie

Er zijn inmiddels ruim 4000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van meditatie. Deze onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op alle gebieden van het leven.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat er na een paar weken van regelmatige meditatiebeoefening al duidelijk meetbare effecten zijn in de vorm van normalisatie van o.a. bloeddruk, afname van (eet)verslavingen en vermindering van angsten.

Andere onderzoeken laten zien dat het immuunsysteem beter gaat functioneren, dat studieresultaten verbeteren en dat spierspanningen verminderen. Over het algemeen blijken mensen die mediteren gezonder en gelukkiger te zijn dan de niet-mediterende controlegroep.

Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen.

Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 15-30 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.Regeneratie

Regeneratie

Uit EEG onderzoek blijkt dat in ons normale waakbewustzijn onregelmatige hersengolven van een frequentie van 12-25 Herz (alpha) domineren. In diepe meditatie ontstaat er een heel ander beeld: hersengolven gaan meer synchroon lopen en verlangzamen tot 8-0.5 Herz (theta en delta) Wanneer de geest in zo’n heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen - spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden.

Door meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel mediterenden melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.


Sfeervol centrum in prachtige natuurlijke omgeving

Dit weekend wordt gegeven op het Helios Centrum. Helios biedt al 28 jaar cursussen en workshops aan voor bewustwording en innerlijke groei.
De accommodatie beschikt over prachtige workshopruimtes en goed verzorgde, sfeervolle, hier en daar zelfs sprookjesachtige overnachtingsruimtes.

Het Centrum ligt aan een ‘Klompenpad’ en niet ver van het mooie natuurgebied ‘De Renderklippen’ en het Heerdermeer/strand. In de middagpauze op zaterdag is voldoende tijd om een fijne wandeling te maken dus als je dit wilt, neem dan goede schoenen mee!


Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Ester Bitter

Begeleider Ester  Bitter

Ester Bitter over zichzelf:
Als autonoom kunstenaar ontdekte ik al vroeg de parallellen tussen het scheppingsproces in de kunst en hoe het leven zelf vorm krijgt. Als kunstenaar ontdekte ik dat je niet de doener bent maar het instrument.
In een periode van diepe depressie met angstaanvallen werd ik ineens midden in de winter verliefd op het leven. Ik voelde diepe vreugde zonder oorzaak. Dit gevoel verdween weer en ontstond er een diepe leegte waardoor het zoeken heftig toenam in de vorm van transpersoonlijke psychologie, Prana Healing, bodywork, qigong, quantum healing, en nog vele korte cursussen. Jaren later werd ik wakker en herkende dat er niets is en ook nooit iets is gebeurd dat was een werkelijke verschuiving in het zien. Ik zag de werkelijke schoonheid van de leegte waar ik zo bang voor was. 
Zo ontstond Spirit of Eden, het paradijs dat er altijd is en wat je nooit verlaten heeft. 
Voor mij is het dagelijks leven een meditatie waarin alles als uitnodiging voelt om dit zien. En soms ook totale angst en verkramping door het idee dat ik zus of zo moet zijn.
In ons centrum geven we aantal verschillende ingangen die steeds naar hetzelfde verwijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Levensintimiteit, sessies en retraites voor stellen waarin je samen de onvoorwaardelijkheid van het leven in elkaar leert te ontdekken. 
Levenskunst, een combinatie van satsang, dans en een speels creatieve uitnodiging om de stilte in de beweging
van de kwast op het doek te kennen, of de kou van de klei te voelen.
De overgave en vreugde te voelen van het moment. 
Mijn kwaliteiten zitten er vooral in dat ik me open stel in het moment en vertrouw op de beweging die van daaruit wil ontstaan. Ik weet niets. Zo is elke ontmoeting voor mij een geschenk.


Karin Baank

Begeleider Karin  Baank

Mijn naam is Karin Baank en ik geef met veel plezier verschillende vormen van yoga, oa. Vinyasa flow, Yin yoga en Kaiut yoga. Al deze vormen hebben zo hun specifieke werking. De overeenkomst is dat ze alle drie zorgen voor een meer intense ademhaling en je kracht, focus, flexibiliteit en ruimte kunnen geven. Bij Vinyasa gebruik je vooral je spieren, bij Yin yoga geven we aandacht aan het bindweefsel of facia wat als een spinnenweb over heel je lijf verspreid zit en bij Kaiut is je balans, kracht en de ruimte die je weer kunt hervinden in je lijf het aandachtspunt. Bij de laatste twee vormen wordt ook dat deel van je zenuwstelsel geactiveerd wat voor “rest and digest” zorgt.
Tijdens de ochtendles op Helios neem ik jullie graag mee in een mix van deze vormen om zo lekker wakker te worden en de dag fris en ontspannen te beginnen. De les is voor zowel een beginner als een gevorderde aantrekkelijk. Centraal staat jouw ademhaling en het luisteren naar de grenzen van jouw lichaam om zo ruimte te creëren.
Koken en yoga geven zijn mijn twee passies. Het koken doen we vooral op locatie voor weekend- en week retreats in binnen- en buitenland zoals op Helios Dit doe ik samen met mijn partner Rob.
Wij koken met zoveel mogelijk biologische plantaardige en seizoens gebonden ingrediënten waarmee we kleurrijke en gebalanceerde maaltijden maken. Wij volgen daarin de 5 - Elementen en vullen elkaar op een natuurlijke manier aan met onze yin- en yang energie. De yoga is een aanvulling op het koken waar de 5 Elementen en yin/yang wederom in terugkomen, dit zie terug in de in- en uit ademing gecombineerd met de rust en actie in de bewegingen.

Helios Centrum Groep