headerimg

Meditatie en Zelfrealisatie weekend


Agenda:

 vrijdag 9 september 2022 20:00 uur - zondag 11 september 2022 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 250.00 Inclusief volpension

Voor meer data kijk ook bij het verwante aanbod 'Zeven Poorten naar Zijn meerdaagses'.

Meditatie en Zelfrealisatie

Meditatie en Zelfrealisatie

In dit weekend ga je ervaren hoe weldadig het voelt wanneer je aandacht niet langer gefixeerd is op gedachten en gevoelens. Hoe het is om de aandacht thuis te laten komen in de vredige heldere ruimte die de essentie vormt van jouw wezen.

Van daaruit ben je moeiteloos getuige van alles wat er in jouw bewustzijn verschijnt, zonder je te hechten aan dat wat je prettig vindt of af te wijzen wat pijnlijk is.

Dit oefenen we met name in de Vipassana en Gewaarzijn meditaties: een simpel open aanwezig zijn bij alles wat er spontaan opkomt aan gevoelens en gedachten.
Ingesleten en tot dan toe onbewuste denk- en reactiepatronen, waar je nu nog door geleefd wordt, kunnen zo doorzien worden. Daarmee verliezen gedachten en bijbehorende emoties hun greep op je. Je raak dieper gevestigd in wie je werkelijk bent. Verleden en toekomst, daar waar het denken zijn brandstof uit haalt, vallen weg in deze probleemloze staat, die we ook wel het NU noemen. Zo wordt het mogelijk een vreugde, vrede en dankbaarheid te ervaren die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden, maar spontaan opwelt vanuit je innerlijke Bron.

Door de helderheid die er in deze weekenden ontstaat, krijg je meer contact met je innerlijke weten. Het kan zijn dat je in dit weekend inzichten krijgt over keuzes die je te maken hebt in je leven, kleine of grote koerswijzigingen waarvan je voelt dat je er gehoor aan moet geven. Ook kan het zijn dat je je bewust wordt hoe moe je eigenlijk bent en hoe goed het is om dit weekend eens pas op de plaats te maken en je over te geven aan diepe ontspanning.

Meditatief Zelfonderzoek en Linking

Dit weekend maken we gebruik van stilte meditaties met ontspannings-inductie, Vipassana meditatie, als ook Inquiries (meditatief Zelfonderzoek) en linking, die elk op hun eigen manier ingangen vormen naar het thuiskomen in jeZelf.

Het effect van de groepsmeditaties zul je sterker ervaren dan wanneer je thuis alleen mediteert. Meditaties duren 40 minuten per keer plus 5 minuten naliggen. Op de zaterdagochtend beginnen we, evenals op zondag, om 8.00 uur met yoga en meditatie tot aan het ontbijt rond 9.15 uur.

Voor een gezonde balans tussen rust en activiteit worden de stiltemeditaties deels voorafgegaan door inleidende body-movements zoals de Charming the Snake. We brengen daarmee onze vitale levensenergie meer tot stromen. De actieve vorm van pranayama die je dit weekend leert heeft een soortgelijk effect.

Stilte

Dit is een weekend waarin we tijdens de ochtend stilte in acht nemen uitgezonderd de momenten waarin we ruimte maken voor een Inquiry of andere Zijnsgerichte oefening of proces.

Bijeenkomst tijden

Bijeenkomst tijden

Vrijdag van 20.00 - 22.15 uur

Zaterdag:
8.00 - 9.15 Qigong/yoga en meditatie
9.15 Ontbijt
10.30 - 13.30 Tweede ochtendsessie
13.30 Lunch en middagpauze
15.30- 18.30 Middagsessie
18.30 Diner
20.15 - 22.15 Avondsessie

Zondag
8.00 - 9.15 Qigong en meditatie
9.15 Ontbijt
10.30 - 13.30 Tweede ochtendsessie
13.30 Lunch en middagpauze
15.15- 17.00 Middagsessie

Hernieuwde motivatie om thuis te mediteren

Na dit weekend kom je hoogstwaarschijnlijk thuis met een grote (hernieuwde) motivatie om ook thuis (weer) regelmatig te gaan mediteren en mindfulness te beoefenen. Ontelbare mensen in alle werelddelen mediteren dagelijks! Je gaat door je meditatiebeoefening deel uitmaken van die grote wereldfamilie van mediterenden. Ze doen dit om alle redenen die jij in dit weekend zelf (weer) hebt kunnen ervaren.

Je vindt het mogelijk interessant te weten dat ook de wetenschap zich heeft geworpen op mediterenden. Onderzoekers hebben de effecten van hun regelmatige beoefening op lichamelijk en geestelijk welzijn in kaart proberen te brengen! Hieronder lees je er iets over.Langere termijn effecten van meditatie

Langere termijn effecten van meditatie

Er zijn inmiddels ruim 4000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van meditatie. Deze onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op alle gebieden van het leven.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat er na een paar weken van regelmatige meditatiebeoefening al duidelijk meetbare effecten zijn in de vorm van normalisatie van o.a. bloeddruk, afname van (eet)verslavingen en vermindering van angsten.

Andere onderzoeken laten zien dat het immuunsysteem beter gaat functioneren, dat studieresultaten verbeteren en dat spierspanningen verminderen. Over het algemeen blijken mensen die mediteren gezonder en gelukkiger te zijn dan de niet-mediterende controlegroep.

Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen.

Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 15-30 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.

Regeneratie

Uit EEG onderzoek blijkt dat in ons normale waakbewustzijn onregelmatige hersengolven van een frequentie van 12-25 Herz (alpha) domineren. In diepe meditatie ontstaat er een heel ander beeld: hersengolven gaan meer synchroon lopen en verlangzamen tot 8-0.5 Herz (theta en delta) Wanneer de geest in zo’n heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen - spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden.

Door meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel mediterenden melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.

Sfeervol centrum in prachtige natuurlijke omgeving

Dit weekend wordt gegeven op het Helios Centrum. Helios biedt al 29 jaar cursussen en workshops aan voor bewustwording en innerlijke groei.
De accommodatie beschikt over prachtige workshopruimtes en goed verzorgde, sfeervolle, hier en daar zelfs sprookjesachtige overnachtingsruimtes.

Het Centrum ligt aan een ‘Klompenpad’ en niet ver van het mooie natuurgebied ‘De Renderklippen’ en het Heerdermeer/strand. In de middagpauze op zaterdag is voldoende tijd om een fijne wandeling te maken dus als je dit wilt, neem dan goede schoenen mee!


Testimonials

Dag Dick, vond het een heel fijn weekend. Goed opgebouwd. Ontdaan van zweverigheid en poespas. Naar de essentie. Genoten van de stilte momenten en stilte meditaties. Een pluim voor de begeleiding. Deskundig, helder, gestoeld op ervaring en weten.
hartelijke groet en vast tot ziens
Maarten Smit

"Geen zweverige theorie maar echte meditatieve praktijkoefeningen die meteen werken en ook later goed bruikbaar zijn. Dit weekend was een mooi kado en maximale 'me-time' waarbij vermoeidheid, spanning en verdrongen emoties als sneeuw voor de zon verdwenen. Samen met de mooie groep mensen, ochtend-yoga en de werkelijk fantastische maaltijden; helemaal af! Aanrader als rustmoment of 'meditatie-APK' voor een hele aantrekkelijke prijs. Licht en liefde" Ricardo Huisman

"Dit meditatieweekend was mijn eerste ervaring met jou en Helios Centrum Heerde. En het is mij in alle opzichten zeer goed bevallen. De fijne ruimte waar de yoga en meditatiesessies plaatsvonden, een gezellig eigen slaapkamertje, de mooie natuur, het overheerlijke eten, de opbouwende en verfrissende op de groep aangepaste yogales, de fijne groepen bijzondere ont-moetingen, de prettige oefeningen die mij meer en meer in verstilling en verbinding met mijZelf brachten en de rustige gedegen begeleiding. Een waardevol geschenk aan mijzelf! Warme groet en tot een andere keer. Ik heb je intussen al gepromoot!" Christi

"In 2004 maakte ik voor het eerst kennis met jullie gastvrije en mooi gelegen Helios Centrum. Met dankbaarheid denk ik terug aan de Reiki cursussen en de Innerlijk Kind opleiding die ik daar gevolgd heb en wat mij veel gebracht heeft. Ik heb het weekend ervaren als een 'tijd' (als tijd al bestaat) van stilte en verdieping in mijzelf waarbij ik steeds weer uitgenodigd werd om de weg naar binnen te gaan en thuis te komen in wie ik werkelijk ben. Met Yoga, Vipassana en Hart meditatie, zelfonderzoek en de stiltewandeling; vertrouwde ingangen die niet nieuw voor mij waren maar tóch weer leidden tot nieuwe verdieping, ontspanning, energie en inspiratie. Het thuiskomen in mijzelf, wat ik zeker ervaren heb, uitte zich in een vredig en dankbaar gevoel. In tijden dat dit gevoel ontbreekt en ik worstel in het leven kan ik terugvallen op het inzicht 'dat alles is zoals het is en dat wat is, goed is zoals het is. Wat hét dan ook mag zijn!' Dit alles werd liefdevol begeleid door jou en Ester. Wat ik zo prettig vind aan jouw begeleiding Dick is dat je niet pretendeert de waarheid in pacht te hebben. Je loopt dan ook niet vóór me maar naast me, zoals een goed leraar beaamt. Je geeft hier en daar een beetje richting aan zodat ik mijn eigen unieke weg naar zelfrealisatie weer kan vervolgen én zo andere mensen weer kan begeleiden op hun pad. De ongedwongen sfeer, het heerlijke pure eten, de goed verzorgde en knusse overnachtingsplekken en een mooie, betaalbare prijs voor dit alles maakte het weekend voor mij compleet". Hanneke van Wilgenburg

"Verstilling achter het denken, wat een hele uitdaging was, en is. Ik kom steeds dichter bij de plek in mij waar vreugde, en vrede woont. Hoe mooi is dat?! Vanmorgen meteen toegepast en voordat ik het wist waren 20 minuten voorbij. Zonder presteren, zonder dwang, yes!! De yogales voor de meditatie was een weldaad. Hierdoor zat ik in een fijne ontspanning. Het eten, de slaapplek en de sfeer was weer heerlijk, echt op zijn Helios. Dankjewel Dick, dankjewel Ester en dankjewel alle aanwezigen. Het was Top! Namaste! Warme hartegroet" Atie Krijgsman

"Hartelijk dank voor het mooie weekend en de goede zorgen. Een weekend met een prachtige energie, verstilling, inzichten en herkenbaarheid. Vanuit een te hoge adrenalinepomp kon ik heerlijk zakken in de verstilling. Uiteraard met emoties die er mochten zijn en uiteraard ook wat dingetjes die niet of nog niet met mij resoneerden, maar heerlijk om datgene mee te nemen wat voor mij op dat moment nodig was. Ik vond het fijn de dag te starten met yoga, aansluitend meditatie en het ontbijt in stilte. Nu een paar dagen later merk ik nog steeds hoe ik de rust kan vasthouden, meer balans ervaar en anders kan kijken naar de ‘uitdagingen’ die er ook nog steeds zijn. En fijn dat ik me nu meer de tijd gun om ook thuis weer meer te mediteren en daarin dieper te kunnen zakken. Warme groet" Miranda

Vind je geen geschikte datum?

Kijk dan ook op onze website bij ‘Zeven Poorten naar Zijn’ meerdaagses. Dit zijn vergelijkbare retraites.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.
Helios Centrum Groep