headerimg

Meditatie dagcursus met Dick Nijssen


Agenda:

 woensdag 15 april 2020 10:30 - 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 75.00 (inclusief cursusmateriaal, svp wel eigen lunch meenemen!)

 DEZE WORKSHOP IS GEANNULEERD VANWEGE DE CORONA-VIRUS UITBRAAK!

Leren mediteren in drie fasen

Leren mediteren in drie fasen

Kun je in één dag leren én ervaren waar het in meditatie echt om gaat? Wat wezenlijk is en hoe je valkuilen kunt vermijden? Ja!

Je leert deze dag mediteren in een opbouw die bestaat uit drie fasen. Daarbij maken we gebruik van moderne inzichten over de werking van de menselijke geest en meditatiemethoden waarvan de effectiviteit al vele eeuwen bewezen is.

In de eerste fase ontspan je het lichaam via een body-scan. In de tweede fase komt je geest geleidelijk tot rust via een bepaalde focus op de ademhaling (Vipassana). In de derde fase is het denken zo tot rust gekomen dat ook de Vipassana-techniek losgelaten kan worden. Je leert te rusten als open oordeelloos 'Gewaar Zijn'.

De onderliggende principes die bijna alle vormen van meditatie gemeenschappelijk hebben, zullen deze dag op heldere en levendige wijze uitgelegd worden. Hierdoor groeit je inzicht en vertrouwen in wat de juiste wijze van mediteren is en hoe je de valkuilen op dit gebied kunt vermijden.

Loskomen van het denken en... thuiskomen bij je Zelf

Je zult een verschuiving gaan ervaren in jezelf: een loskomen van het ego-gerichte denken en een thuiskomen in de veel ruimere dimensie van je Ware Zelf. Het ego is altijd bezig met vergelijken, verleden en toekomst en draagt een chronisch gevoel van incompleetheid met zich mee. Gevestigd in je Ware Zelf ga je jezelf ervaren als compleet, in harmonie en verbonden met alles wat er is.

Voor deze dag heb je geen eerdere meditatie-ervaring nodig. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van tijd maken voor de vreugde die regelmatige meditatie je gaat geven.

7 weken challenge

Na deze dag kom je hoogstwaarschijnlijk thuis met een grote (hernieuwde) motivatie om ook thuis (weer) regelmatig te gaan mediteren. Om jezelf te ondersteunen in alle omstandigheden regelmatig te blijven mediteren kun je meedoen aan de 7 weken challenge. Meer hierover tijdens de dag.

Ervaringen van meditatie-cursisten

Van andere workshops bij Helios wist ik al dat ik de geleide meditaties van Dick heel fijn vind. Ik ben daardoor vaak in een onwijs mooie staat van zijn beland. Als de blauwe lucht waarin alles er gewoon kan zijn. Thuis mediteer ik wel regelmatig, maar dan heb ik veel meer gedachten en afleiding. Ik weet dat dat ook oké is, maar het leek me toch een goed idee om deze dagworkshop te doen en de 7-weken challenge aan te gaan. Het was een hele fijne dag, in een warm badje van bewustzijn. Ik vond het ook heel fijn dat ik alle vragen die normaal vaak bij me opkomen tijdens het mediteren (doe ik het wel goed, zit ik niet verkeerd, wat als ik niet naar mijn buik kan ademen, etc.) gewoon kon stellen. Nu kan ik weer even zelf vooruit :-) Dorien

Hi Dick,
....Sinds de meditatiecursus met jou twee keer per dag gemediteerd. Wat een heerlijke verslaving kan dit worden. Mooie ervaringen. Geen oordeel, gewoon zijn. In liefde. Verrukkelijk.
Dank voor je liefde en toewijding. Voelde me verdrietig vanochtend. Wilde gewoon weer terug.
Dus ik kom gauw weer. Hou me op de hoogte van activiteiten.
Lieve groet, Regina

"De meditatiecursus heb ik als heel bijzonder ervaren. Ik voel me na twee weken dagelijks (meestal) 2x 1/2 uur mediteren een stuk rustiger, minder gestrest en heb minder de behoefte om alles onder controle te houden. Ik voel een stukje liefde in mezelf, wat ik niet eerder zo intens heb beleeft. De motivatie om door te gaan! Heel lang had ik een oordeel over mediteren van saai en veel te stil wat langzaam veranderde in een behoefte, waarvan ik eerst niet zo goed wist wat ik er mee moest of liever gezegd wilde ik het liever niet serieus nemen. Ik ben blij dat ik dit uiteindelijk toch heb gedaan en verwonder me elke dag over het warme gevoel en geniet wat het mediteren me oplevert! Ontzettend bedankt! Marije
"Ik heb de meditatiecursus ervaren als een groot feest voor de geest. Eigenlijk liep ik langdurig met een brede glimlach rond. Tot nu toe mediteer ik 2x daags een half uur en dat bevalt goed. Mijn hele denken wordt opnieuw ingeregeld, en dat is raar om te merken. Met minder inspanning bereik ik dezelfde resultaten, dus het rendement van mijn denken is sterk vergroot.”
Erwin

“Ruim 2 jaar geleden heb ik bij jou een meditatiecursus mogen volgen, welke ik nog bijna dagelijks beoefen. Met groot genoegen kan ik je vertellen dat er sindsdien veel is veranderd ten positieve. Doordat ik steeds beter zicht krijg op mijn emoties en gevoelens kan ik deze ook steeds beter loslaten, omdat ik me er minder mee identificeer. Gevolg: minder verdriet, boosheid en conflicten, meer evenwicht en meer vrede en vreugde met mezelf en mijn omgeving. Steeds beter ben ik in staat om in het heden te blijven. Geleidelijk aan ben ik ook veel minder gaan drinken, gestopt met roken en veel gezonder gaan eten.”
Eva

"Het was een inspirerende cursus. Mijn dochter en ik hebben allebei enorm genoten van je humor en de manier hoe je de dag deed.”
Herma

"Ik wil je graag laten weten dat ik het cursusboekje met veel plezier gelezen heb. De zachtheid die ik op Helios en bij jou heb mogen ervaren heb ik ook in het cursusboekje teruggevonden en ik pak het regelmatig even op en lees wat. Er is iets in mij gebeurd waar ik erg blij mee ben. Ik had erg veel last van angst en paniek, een ontheemd gevoel en intens nare gedachten voor ik aan de cursus begon. Ik kan daar nu uit blijven en ben weer terug bij mijn zachtheid, heb weer zin en energie in dingen en hoewel er veel onzekerheid voor me ligt op de meest fundamentele gebieden in mijn leven voel ik vertrouwen en kan ik (meer) in het NU blijven. De meditatie doet me op dagelijkse basis veel goed. Dank je wel voor je zorgvuldigheid, kunde en je zijn. Ik kom graag terug.” Ninette


Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.
Helios Centrum Groep