headerimg

Familieopstellingen weekend


Agenda:

 vrijdag 7 juli 2017 20:00 uur - zondag 9 juli 2017 16:00 uur Aanmelden

Lieke Defize, Eric Horn € 325.00 (inclusief volpension)

 Voor vraagstellers is dit weekend volgeboekt. Je kunt
nog meedoen als representant.

 vrijdag 7 juli 2017 20:00 uur - zondag 9 juli 2017 16:00 uur Aanmelden

Lieke Defize, Eric Horn € 275.00 (inclusief volpension)

 Door in dit blokje op 'Aanmelden' te klikken geef je je op voor dit weekend ZONDER de mogelijkheid een eigen opstelling te kunnen doen. Je doet wel mee aan de opstellingen van anderen.

Familie-opstellingen, wat is dat?

Familieopstellingen is een door Bert Hellinger ontwikkelde therapeutische methode die de laatste jaren enorme bekendheid heeft gekregen. Het maakt met weinig woorden duidelijk welke plek wij innemen in ons huidige gezin of in onze familie van herkomst, en laat de onbewuste verhoudingen van de familieleden onderling zien.

Familieopstellingen geven op een bijzondere manier inzicht in veel van de problemen waar sommigen van ons al een levenlang mee kampen.

Een mooie aanvulling op het innerlijk kindwerk en de HART Opleiding

Een mooie aanvulling op het innerlijk kindwerk en de HART Opleiding

In het innerlijk kind werk leren we los te komen van de belemmerende invloeden uit onze jeugd. Hoe je echter ook denkt en voelt over je familie van herkomst, je bent er onlosmakelijk in liefde mee verbonden. Op zielsniveau maak je deel uit van jouw familiesysteem, en onderzoek wijst uit dat elk lid van een familie (vaak onbewust) op zoek is naar een zo perfect mogelijk evenwicht in dat systeem. Dit kan zelfs zo ver gaan dat één persoon het tragische lot van een ander gaat overnemen wanneer dat lot niet erkend is in de familie. En zo kan het zijn dat de problemen die jij in je leven tegenkomt niet alleen te verklaren zijn vanuit je eigen levenservaringen, maar hun oorzaak vinden in een onopgelost patroon elders in de familie.
In een familieopstelling is het mogelijk deze vastzittende patronen te veranderen en het familie-evenwicht te herstellen. Dit heeft heel vaak een positieve invloed op alle betrokken leden van de familie, ook al zijn ze er zelf niet bij.

Een opstelling duurt één tot anderhalf uur en kan een prachtige aanvulling zijn op individuele coaching, innerlijk kind werk of andere vormen van therapie. Door de diepte-werking kan een familie-opstelling een nieuwe beweging op gang brengen die eerder ondenkbaar was.

Hoe werkt het?

Opstellingen doe je meestal in een groep. Degene die een persoonlijk thema wil onderzoeken (de opsteller), nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden te representeren en stelt die (intuïtief) in de ruimte op. Deze representanten hoeven hier niets voor te doen en hebben ook nauwelijks informatie nodig over de familie. En: iedereen kan het!

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks: de representanten voelen zich als de werkelijke familieleden, ook ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een onthullend beeld van de dynamiek en loyaliteiten in het familiesysteem. De inzichten die hieruit voortkomen zijn meestal zeer verhelderend voor de opsteller. Samen met de begeleider kan nu ook het evenwicht hersteld worden door middel van verschuivingen, bepaalde gebaren of verlossende uitspraken. De begeleider is hierin opgeleid. Dit zijn vaak ontroerende en bevrijdende momenten die niet zelden tot blijvende verandering leiden.
Familie-opstellingen is een bijzonder liefdevolle methode en is zonder oordeel.

Voor wie?

1. Allereerst voor iedereen die zich wil laten raken door deze opzienbarende methode en eens mee wil maken wat Familieopstellingen voor hem/haar betekenen kan. Dat kan:
* door erbij aanwezig te zijn
* door opgesteld te worden als plaatsvervanger van een familielid van een ander
* door zelf een opstelling te doen van je familie of je huidige gezin

2. Voor als je problemen tegen komt die moeilijk oplosbaar zijn in persoonlijke coaching/therapie. Er is bijv. een onverklaarbaar verdriet, angst of schuldgevoel, er zijn vragen over relaties, patronen of ziektes in je leven die steeds terug komen, je hebt het gevoel dat je een last draagt die niet van jou is, of je komt niet echt uit de verf.

Representeren

Iedereen die dat wil, komt aan de beurt voor een grote opstelling. Daarnaast doet elke deelnemer in eerste instantie mee als representant. In de praktijk blijkt dat dit een even boeiende en leerzame ervaring kan zijn als die van opsteller. Je bent nooit voor niets getuige van/of representant in een familieopstelling van een ander. Mogelijk worden er dingen geraakt uit je eigen familiesysteem of krijg je een helder inzicht in patronen die lijken op de jouwe. Door te kruipen in de huid van een ander kom je tevens in aanraking met gevoelens en kwaliteiten die je mogelijk nog niet kende en die je eigen leven aanzienlijk kunnen verrijken.

Veel deelnemers komen daarom regelmatig naar een familieopstellingen-bijeenkomst om mee te doen als representant. Als deelnemer mag je een representantenrol overigens altijd weigeren.

Wat gaan we doen in het weekend?

In het weekend zullen we per dagdeel een of twee grote opstellingen doen. Daarnaast zal er ruimte zijn om de gevoelens en inzichten die de opstelling bij iedere deelnemer teweegbracht een plekje te geven en is er ook de gelegenheid tot het stellen van vragen. De opstellingen worden afgewisseld met ontspanningsmeditaties en fijne bewegings- en aanraakoefeningen, zodat we iedere keer weer fris aan een nieuwe opstelling kunnen beginnen.

Reacties van deelnemers

De familieopstellingen-driedaagse was in één woord een geweldige ervaring met alles er op en eraan.
Een workshop om nooit te vergeten.
Ik hoop dat jullie het weer gaan aanbieden.
Paula

De familie-opstellingen 3-daagse in juli was magnifiek ! Met de Kota als ruimte en jullie als begeleider: kundig, veilig, saamhorig en met humor.
Ik vind de werking en kracht van de familieopstellingen prachtig. Een verbijsterend bewijs van hoeveel kennis en goede antwoorden er in (de energie van) het onbewuste voorhanden zijn. En het besef dat ik daarop kan vertrouwen als mijn hoofd overuren dreigt te gaan maken.
Na het weekend overviel me een enorme rust.
En nu twee maanden later werkt het weekend nog steeds na... Er zijn in de familieverhoudingen echt dingen aan het veranderen. Ik merk dat ik andere keuzes maak. Familieleden die er niet waren, en niet weten van het bestaan van familieopstellingen, bespreken zaken die voorheen niet aan bod kwamen en die wel verbinding tot stand te brengen.
Het proces in de familie en mijn proces zijn nog niet klaar, maar de familieopstellingen hebben wel een belangrijke beweging in gang gezet. Ik ben benieuwd waar dit toe leidt en ik merk dat ik de rust heb daarop te vertrouwen.
Ellen

Voel nog steeds dankbaarheid dat ik mezelf dit gegeven heb!
De afgelopen tijd heeft het vooral in de relatie met mijn man in de communicatie en intimiteit gezorgd voor positieve veranderingen. Gerdien

Ik ben erg blij dat ik het weekend gedaan heb, ook omdat ik me heel welkom in de groep heb gevoeld. Ik zie sinds dit weekend duidelijker wanneer iets mijn verantwoordelijkheid is en nog veel belangrijker: wanneer niet.
Ik ben er ook meer van doordrongen hoe belangrijk het is om de ander werkelijk te zien zoals hij/zij is. Dat inzicht kwam met name doordat ik zelf een vader mocht representeren die eerst zijn dochter eigenlijk niet zag en haar later wel werkelijk kon zien zoals ze was. Wat een mooie en fijne ervaring!
Freek

Wat was het fijn om drie dagen lang intensief in de sfeer van de familie opstellingen te kunnen duiken. Echt een rijkdom! Wat is er veel gebeurd en wat kan je ook als representant of zelfs als waarnemer diep geraakt worden en wezenlijke dingen ervaren en leren van de opstelling van een ander. Het was intensief maar toch niet zwaar, omdat we ook kleine oefeningen deden tussendoor en het erg prettig was met elkaar. Het voelde heel organisch, stromend en vanzelf. Dank jullie wel!
Jeanette

Ik vond het heel mooi. Bij mijn eigen opstelling heb ik ballast teruggegeven aan mijn vader die dat weer teruggaf, en zo twee generaties door. Heel indrukwekkend.
Sindsdien heb ik meer rust en acceptatie gevonden m.b.t. de strubbelingen in de relatie tot mijn vader. Wat ik eerder al wel vanuit mijn hoofd kon beredeneren, voelt nu meer "ingedaald".
Ook bij opstellingen als representant heb ik heel veel meegekregen, sommige wel net zoveel als bij mijn eigen opstelling!
Dit weekend is zeker een aanrader!
Aline

Ik vind het altijd weer een wonder hoe Eric en Lieke in korte tijd een omgeving weten te creëren, waarin ieders thema volop aan bod kom, of je nou met je eigen familie-opstelling aan de slag bent of representeert in andermans opstelling. Dit heeft te maken met hoe veilig zij zijn, hoe veilig de groep in een mum van tijd aanvoelt, maar ook met hun creativiteit waardoor volgens mij iedereen naar buiten loopt met het gevoel dat deze training speciaal voor hem/haar ontworpen is.
Eva

Als nascholingsweekend voor de HART opleiding hebben we familieopstellingen gedaan met Lieke en Eric, lieve, creatieve en inspirerende mensen. Het heeft me meer gebracht dan ik verwachtte. De opstellingen verhelderden blokkades en frustraties door ze zichtbaar te maken in de opgestelde relaties. Iedereen in de opstelling werd gezien en had zijn plek. Het werd duidelijk hoe belangrijk het is dat iedereen in het echte leven zijn eigen gerespecteerde plek heeft. De opstellingen en begeleiding waren intiemer en veiliger dan ik kon vermoeden. Ik had geen reserves en werd vaak voor stand -in gevraagd. Ik vond het erg leuk om te doen, Ik bleef me bewust van mezelf en wist dat ik eruit kon stappen als ik dat wilde. Het leidde tot inzicht en dat gaf mij een kik. Heling doet zichzelf. Voor mij mag zo'n weekend nog wel eens. Dank Lieke en Eric en jullie lieve vriendin"
Leny

Inzicht in familie-opstellingen is een mooie aanvulling op onze Hart opleiding.
Ik heb dit weekend als zeer leerzaam, nuttig en plezierig ervaren. Lieke en Eric hebben ons heel liefdevol onze opstellingen laten doen in een vertrouwde en veilig voelende omgeving. Ik heb door mijn eigen opstelling veel inzicht gekregen in de relatie met mijn ouders en mijn 2 belangrijkste thema’s: autonomie en mannelijkheid/mannelijke seksualiteit. Wat mij betreft is dit weekend een aanrader voor alle Hart-ers!
Arne-Jan

Na de opstelling voel ik me echt anders in mijn lichaam. Ik ben een heel stuk ballast kwijt. Ben losgekomen van iets dat drukte op mijn energie. Dat is nu, een jaar later, nog steeds zo. Ik ben ook veel meer los van de stukken van anderen en voel me veel minder verantwoordelijk. De opstelling heeft me heel erg goed gedaan! Ellen

Graag wil ik jullie melden dat ik me sinds de opstelling stukken beter voel!! Vrolijker, minder somber en onzeker. Echt héérlijk!!! Verder voel ik minder stress en daardoor heb ik tot op heden geen eetbuien gehad. Nogmaals ontzettend bedankt voor alles!!
Dineke

Het familieopstellingen weekend was in één woord een geweldige ervaring met alles er op en eraan.
Een workshop om nooit te vergeten.
Ik hoop dat jullie het weer gaan aanbieden.
Paula

De familie-opstellingen waren magnifiek! Met jullie als begeleiders: kundig, veilig, saamhorig en met humor.
Ik vind de werking en kracht van de familieopstellingen prachtig. Een verbijsterend bewijs van hoeveel kennis en goede antwoorden er in (de energie van) het onbewuste voorhanden zijn. En het besef dat ik daarop kan vertrouwen als mijn hoofd overuren dreigt te gaan maken.
Na het weekend overviel me een enorme rust.
En nu twee maanden later werkt het weekend nog steeds na... Er zijn in de familieverhoudingen echt dingen aan het veranderen. Ik merk dat ik andere keuzes maak. Familieleden die er niet waren, en niet weten van het bestaan van familieopstellingen, bespreken zaken die voorheen niet aan bod kwamen en die wel verbinding tot stand te brengen.
Het proces in de familie en mijn proces zijn nog niet klaar, maar de familieopstellingen hebben wel een belangrijke beweging in gang gezet. Ik ben benieuwd waar dit toe leidt en ik merk dat ik de rust heb daarop te vertrouwen. 
Ellen

Gegeven door:

Lieke Defize

Begeleider Lieke  Defize

Lieke is al verbonden aan Helios sinds 1997, toen zij Dick Nijssen ging assisteren in het innerlijk kind werk. Sinds 2003 geeft zij de innerlijk Kind weekenden samen met haar partner Eric. Samen met hem ontwikkelde zij in 2007 tevens de huidige tweejarige Innerlijk Kind Training op Helios.

Lieke’s belangstelling voor Familieopstellingen begon toen ze merkte dat sommige deelnemers in de training bleven hangen in oude patronen, ondanks al hun verkregen inzichten en het vele werken aan zichzelf. Iets ànders leek hun groei in de weg te staan. Ze volgde de opleiding tot familie-opsteller en integreerde het werk in de Innerlijk Kind Training. Sinds 2010 geeft Lieke zowel individueel als in groepsverband Familieopstellingen in haar praktijk in Amsterdam.

Lieke: “Ik ben erg enthousiast over de methode van Familie-Opstellingen en hoop dit met veel mensen te kunnen delen. Het is iedere keer weer verrassend en ontroerend wat er gebeurt en hoe puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Als mensen hun oorspronkelijke plek in de familie gaan innemen, gaan ze weer stromen vanuit wie ze werkelijk zijn. En dat betekent dat de wereld steeds een stukje mooier wordt! “


Eric Horn

Begeleider Eric  Horn

Eric heeft een lange carrière achter de rug als coach, personeelsadviseur en mediator in het bedrijfsleven. Op zijn persoonlijke zoektocht raakte Eric, na het volgen van een Innerlijk Kind Weekend, zo geboeid door dit werk dat hij de opleiding tot Innerlijk Kind Therapeut op Helios ging volgen. In 2003 werd hij, aan de zijde van Lieke Defize, de vaste begeleider van de innerlijk kindweekenden. Inmiddels geeft hij, samen met Lieke, nu al 7 jaar de Innerlijk Kind Jaartraining op Helios.
Zijn humor, invoelend vermogen en talent om mensen zich van binnenuit te laten bewegen vormen een rijke en verfrissende component in de begeleiding van de Familieopstellingen, die sinds 2010 met regelmaat in zijn praktijk gegeven worden. Eric is gevestigd als zelfstandig coach en trainer in Amsterdam, waar hij zowel individueel als met groepen werkt.
Helios Centrum Groep