headerimg

Aqua-Wellness: een weldaad voor lichaam en geest

 

 

 

Een aantal beelden uit de AquaWellness film
De hele film zien YouTube versie

 

Water heeft van nature een weldadige uitwerking op de mens. De vele kuuroorden in Duitsland zijn daar getuige van. Het is dan ook geen toeval dat juist in deze kuuroorden door twee vrouwen een vorm van lichaamswerk is ontwikkeld die optimaal gebruik maakt van de therapeutische mogelijkheden die water biedt. In het begin van de jaren '90 ontdekten Kaya Femerling en Nirvano Schultz, twee ervaren massagetherapeuten, dat als ze hun cliënten een sessie gaven in warm water, dat vele voordelen had. Niet alleen trad er een diepe psychische ontspanning op bij de mensen die ze behandelden, ook lichamelijke klachten verbeterden sneller en chronische pijnen verdwenen. Kaya en Nirvano ontwikkelden dit waterwerk verder tot de huidige vorm die de naam Aqua-Wellness kreeg.


Wat is Aqua-Wellness en wat doet het met je?
Aqua-Wellness is een vorm van zacht lichaamswerk dat plaats vindt in een zwembad met een watertemperatuur van ongeveer 35 graden. Elementen zoals rek- en strekoefeningen, massage, het soepel maken van de gewrichten, adem- en energiewerk worden op een unieke manier gecombineerd. In wat er uit kan zien als een vorm van waterballet, brengt de Aqua-therapeut via speciaal ontworpen oefeningen met name de ruggengraat in (golf)beweging waardoor de energie beter gaat doorstromen. Het hele lichaam kan op een nieuwe manier gaan bewegen vanwege de gewichteloosheid in het water.

 

 

Voor mij, Dick Nijssen, vormt Aqua-Wellness een synthese tussen spel, meditatie en therapie. Elke sessie is verschillend omdat ik inspeel op de behoeften van mijn cliënt. Bij aanvang van de sessie laat ik mijn cliënt meestal eerst op de rug drijven terwijl hij/zij ondersteund wordt door drijfelementen. In die positie breng ik de ledematen en de rest van het lichaam zachtjes in beweging eventueel gecombineerd met een zachte massage. Later neem ik de persoon in mijn armen. Het zachte wiegen en schommelen op het wateroppervlak wordt dan afgewisseld met het geleidelijk rekken en strekken van spieren en pezen. De cliënt hoeft bij dit alles niets anders te doen dan zich over te geven aan de zalige ervaring van gedragen, gewiegd en bewogen worden. Op een bepaald moment vraag ik mijn cliënt of hij onderwater wil. Is dat het geval, dan krijgt hij een neusklem op, waarna hij, telkens na een afgesproken teken, wordt onderdompeld. Onder water maak ik heel trage bewegingen: zijwaardse kantelbewegingen, wentelingen en golfbewegingen. Vaak maken mensen ook spontane bewegingen: sommigen strekken zich uit, anderen rollen zich op als een foetus.

 

Onder water is het stil. Als je helemaal omgeven wordt door het water kan er een diep gevoel van herkenning ontstaan. Alsof je in een grote, veilige baarmoeder drijft. Bepaalde lichaamshoudingen roepen herinneringen wakker: sommige mensen maken onder water hun geboorte opnieuw mee of herinneren zich dingen uit hun eerste levensjaar. Dat kunnen gevoelens van geborgenheid zijn maar ook van pijn. Onder water heb je de indruk dat je in een uitgestrekte onbeperkte ruimte zweeft. Dat kan een gevoel van ultieme vrijheid geven. Ook komt het regelmatig voor dat mensen extatische gelukservaringen krijgen tijdens een Aqua-Wellness sessie. Tijdens de sessie kun je in een toestand van zo'n diepe ontspanning en overgave komen, dat zelfs diepe levensangsten die als het ware in onze cellen zijn opgeslagen, kunnen worden losgelaten. Aqua-Wellness maakt het mogelijk dat je dieper thuiskomt in je lichaam en er meer van leert te genieten.

 

Als er in de zuigelingtijd dingen fout zijn gegaan in het voor een baby zo noodzakelijke proces van hechting aan de moeder dan kan het kind later in de peutertijd niet echt op een gezonde manier uit de symbiose met de moeder treden. Daardoor zullen er op volwassen leeftijd nog steeds problemen zijn op het gebied van hechting en intimiteit. Is dat bij jou het geval, dan is Aqua-Wellness een ideale vorm om dit proces alsnog door te maken.


Aanmelding voor een persoonlijke sessie
Je kunt voor een persoonlijke Aqua-Wellness sessie naar dick@helioscentrum.nl mailen. Dan mail of bel ik je terug voor een persoonlijke afspraak.  De kosten zijn € 60,-  inclusief 2 entréekaartjes voor het zwembad.

De watersessies vinden plaats in het zwembad van Groot-Stokkert in Wapenveld (gem. Heerde), een vakantiecentrum voor mensen met fysieke beperkingen met een extra warm zwembad dat heel geschikt is voor dit soort sessies. Wij vertrekken vanuit Helios en rijden samen naar Wapenveld.


Helios Centrum Groep