headerimg

Radicale Openheid driedaagse


Agenda:

 donderdag 7 december 2023 20:00 uur - zondag 10 december 2023 16:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Arianne Groeneveld € 365.00 Inclusief volpension

Je standaardinstelling

Je standaardinstelling


Je kwam op aarde met de gewone menselijke basisprogrammering: je houdt van het aangename en mijdt het onaangename. Wat aangenaam en onaangenaam is krijgt vervolgens een persoonlijke inkleuring door wat jij in je prille jeugd meemaakt.
Zo heb jij een unieke eigen programmering die bepaalt waar je naar verlangt en wat je echt niet wil.

De Boeddha merkte in de 5e eeuw voor Christus al op dat zowel het nastreven van fijne ervaringen als het afweren van onprettige (onze basisprogrammering dus) alleen maar lijden oplevert.
Bevrediging is meestal kort van duur en de hoeveelheid levenservaringen die we afweren in heden, verleden en toekomst, is oneindig. Iedere keer als je basisprogrammering getriggerd wordt, sluit je jezelf af en vernauw je jezelf innerlijk. Meestal meerdere keren op een dag.
Onaangename ervaringen die je na je jeugd opdoet, in je volwassen leven, maken dat er nog meer mensen en situaties komen waarvoor je je afsluit.

Daardoor ben je in het dagelijkse leven vaak niet in contact met wat er werkelijk voor je neus gebeurt, je bent vooral aan het dealen met je eigen reactie erop. En die ontneemt je het zicht op de werkelijkheid. Zo kunnen je levensdagen voorbijgaan zonder dat je in contact staat met wat hier en nu voor jou verschijnt. Radicale afgeslotenheid.
Als je er niets aan doet, tenminste.

Kan je die standaardinstelling veranderen?


En dan het goede nieuws: ja, dat kan! Maar het vraagt wel wat van je. Door oefening kun je je bewust worden van wat je denkende geest op de automatische piloot aan gedachten produceert. En van de daardoor getriggerde emoties die opkomen zonder dat jij ervoor gekozen hebt.

Wanneer je een stap terugdoet van je automatische piloot en die waarneemt, leun je terug in bewustzijn. Je neemt je gedachten en emoties waar, je BENT ze niet. Je was ze natuurlijk daarvoor ook al niet, jouw innerlijke computer produceert ze immers. Maar nu heb je het door en laat het automatische programma zijn riedeltje afdraaien zonder je ermee te bemoeien. Zelf ontspan je in bewustzijn.

En dan?


Dan begint het grote avontuur! Je gaat een nieuwe werkelijkheid binnen. Je gaat ontdekken dat er een compleet andere manier van leven mogelijk is, een die je nooit voor mogelijk hebt gehouden. Je vindt uit dat je, door dagelijkse beoefening, in een voortdurende flow terecht kan komen waardoor je steeds meer open en nieuwgierig in het leven staat.

Je bent niet meer bezig met het verleden te herkauwen, je bent open in het Nu.
En dan ga je ontdekken dat er een liefdevolle stroom is die jouw leven draagt. Die bereid is je te steunen op ieder moment van je leven. Dat je veilig bent in die stroom.
Je gaat ontdekken dat je denkende geest, nu die zijn energie niet hoeft te verspillen aan automatische gedachten, helder en creatief wordt en je verrast met goede inzichten en creatieve ideeën.

Dat wil niet zeggen dat je altijd blij bent. Je kunt ook diepe pijn voelen, bijvoorbeeld door rouw omdat een dierbare sterft. Het leven blijft doen wat het doet. Maar door je niet te verzetten tegen die pijn kan die door je heen stromen. Je blijft open.

Hier kom je niet vanzelf. Sommige van ons worden gezegend met een voorproefje van radicale openheid, zo maar. Maar blijvende openheid krijg je alleen door dagelijks, liefst ieder moment van de dag, je Radicale Openheid beoefening te doen.

Radicale Openheid driedaagse


Deze driedaagse is voor jou als je al ontdekt hebt dat je je denken en emoties niet bent. Als je regelmatig mediteert en ernaar verlangt echt te investeren in je spirituele pad. Als je al eerder een meditatie-retraite hebt gedaan (bij ons of ergens anders).

Want we beginnen niet bij het begin, we gaan in deze driedaagse Radicale Openheid beoefenen: hoe is het om open te blijven ongeacht wat er op je afkomt? Uit de buitenwereld of de binnenwereld? Om je automatische-piloot-gedachten en -emoties wel waar te nemen maar ze te laten voor wat ze zijn en het leven in vrijheid en openheid te ervaren?

We starten een 24/7 beoefening samen die je na afloop thuis kunt blijven doen. Door thuis tweemaal daags te mediteren fris je iedere dag opnieuw je 24/7 beoefening op. Tijdens de dag kies je ervoor open te blijven zoals we dat samen geoefend hebben.

Doordat je allerlei handvatten krijgt tijdens de driedaagse en zowel eigen ervaringen opdoet als die van anderen hoort, ga je naar huis met een duidelijke ervaring van hoe het is Radicale Openheid te beoefenen.

Boeken


Als voorbereiding kun je de boeken van Michael A. Singer ‘Geluk zonder voorwaarden’ en ‘Zijn wie je bent’ lezen. Met behulp van de boeken kun je al voor de retraite je beoefening van Radicale Openheid beginnen.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Arianne Groeneveld

Begeleider Arianne  Groeneveld


Mijn spirituele zoektocht begon in 1965 toen ik 16 jaar oud was. Ik studeerde in 1975 af in Sanskriet aan de Rijksuniversiteit Utrecht en begon al tijdens mijn studie in 1973 meditatiecursussen te geven.

Van 2005-2019 gaf ik een 3-jarige Zijnsgerichte opleiding op Helios waarin de teachings van Eckhart Tolle en The Work of Byron Katie een belangrijke rol speelden. Die opleiding geef ik inmiddels niet meer. Ik schreef een boek over mijn spirituele pad in relatie tot Reiki: Reiki en Zelfrealisatie.

Ik practiseer Radicale Openheid 24/7 en deel het graag met anderen.
Helios Centrum Groep