headerimg

Satori weekend met Dick Nijssen


Agenda:

 vrijdag 30 november 2018 20:00 uur - zondag 2 december 2018 16:30 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Jeannette Stengs-Smits € 295.00 Inclusief volpension

 

 vrijdag 7 juni 2019 20:00 uur - zondag 9 juni 2019 16:30 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 295.00 Inclusief volpension

 

Satori

Satori

Satori (Japans) betekent ontwaken. Het is het moment waarop je Ware Aard herkent, je Boeddha natuur.

In dit weekend ga je ervaren hoe weldadig het voelt wanneer je aandacht niet langer gefixeerd is op gedachten en gevoelens. Hoe het is om de aandacht thuis te laten komen in zijn Bron: een intens wakkere, stille ruimte die de essentie vormt van jouw wezen.

Van daaruit ben je moeiteloos getuige van alles wat er in jouw bewustzijn verschijnt, zonder je te hechten aan dat wat je prettig vindt of af te wijzen wat pijnlijk is.

Gedachten en emoties verliezen op die manier hun greep op je. Je gaat ervaren dat je verleden en toekomst, daar waar het denken zijn brandstof uit haalt, wegvallen in deze probleemloze staat, die we ook wel het NU noemen.

Naarmate de zon van jouw innerlijk wezen door het wolkendek van het denken heen breekt, zal je een vreugde, vrede en dankbaarheid ervaren die met niets te vergelijken is.


Living Essence

Dit weekend bied je die mogelijkheid dit te ervaren met een unieke combi van zowel stiltemeditaties als ook, waar passend, 'Living Essence' technieken, Inquiries (Zelfonderzoek), linking en 'soulgazing', die elk op hun unieke manier ingangen vormen naar het thuiskomen in de Bron van jezelf.

Het effect van de groepsmeditaties zul je als sterker ervaren dan wanneer je in je eentje thuis mediteert. Meditaties duren zo'n 30 minuten per keer. Voor een gezonde balans tussen rust en activiteit worden deze stiltemeditaties voorafgegaan door inleidende body-movements, yoga-stretches en pranayama. Daarmee wordt met name ook de Kundalini, de stroom van energie langs de ruggengraat, gestimuleerd.


Ademsessie

Intensieve meditatie brengt nogal eens onverwerkte 'mind-stuff' naar de oppervlakte, vaak gekoppeld aan fysiek/emotionele blokkades. Zondagochtend hebben we een ademsessie waarin we ons kunnen bevrijden van deze ballast zonder dat ons denken zich weer vastgrijpt aan het 'verhaal' erover. Zondagmiddag eindigen we met de Tibetaanse hartmeditatie, op jezelf en in contact met een ander.

Dit is een weekend waarin stilteperiodes afgewisseld worden met periodes van verbale uitwisselingen zoals in die momenten waarin we ruimte maken voor het delen van ervaringen, tijdens de Satsang, de vraag- en antwoordsessie op de zaterdagavond, en wanneer we een Inquiry of andere Zijnsgerichte oefening of proces doen.

Heb je nog weinig of geen meditatie ervaring en zou je mediteren willen afwisselen met massage, dan is het Heart Space weekend waarschijnlijk een betere eerste keus.

Op vrijdagavond word je uitgenodigd je mobieltje in te leveren voor de duur van het weekend. Voor noodgevallen blijf je bereikbaar via een centraal Helios nummer.

Langere termijn effecten van meditatie

Langere termijn effecten van meditatie

Er zijn inmiddels ruim 4000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van meditatie. Deze onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op alle gebieden van het leven.

Uit sommige onderzoeken blijkt dat er na een paar weken van regelmatige meditatiebeoefening al duidelijk meetbare effecten zijn in de vorm van normalisatie van o.a. bloeddruk, afname van (eet)verslavingen en vermindering van angsten.

Andere onderzoeken laten zien dat het immuunsysteem beter gaat functioneren, dat studieresultaten verbeteren en dat spierspanningen verminderen. Over het algemeen blijken mensen die mediteren gezonder en gelukkiger te zijn dan de niet-mediterende controlegroep.

Regelmatige meditatie helpt je om meer rust, zelfvertrouwen en mededogen te ontwikkelen. Je vermogen om te focussen en efficiënt te handelen neemt toe. Daardoor krijg je meer voor elkaar in kortere tijd: wanneer je langere tijd regelmatig mediteert, gaat er minder energie verloren aan zorgen, twijfels en oude emotionele reactiepatronen.

Door meditatie wordt je gelukkiger en succesvoller en kun je beter met frustrerende ervaringen omgaan. Twee keer per dag 15-30 minuten de tijd nemen om te mediteren herstelt lichaam en geest zodat de wereld weer vanuit rust en ruimte tegemoet kan worden getreden.Regeneratie

Uit EEG onderzoek blijkt dat in ons normale waakbewustzijn onregelmatige hersengolven van een frequentie van 12-25 Herz (alpha) domineren. In diepe meditatie ontstaat er een heel ander beeld: hersengolven gaan meer synchroon lopen en verlangzamen tot 8-0.5 Herz (theta en delta) Wanneer de geest in zo’n heldere, diepe rusttoestand terechtkomt is deze rust zelfs dieper dan slaap! Dit maakt het mogelijk dat diepgewortelde spanningen oplossen - spanningen die zelfs door de gewone nachtrust niet opgelost konden worden.

Door meditatie los je niet alleen de vermoeidheid van de dag op, maar geef je je lichaam ook de kans om dieper zittende spanningen en trauma’s uit het verleden op te lossen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vijf jaar of langer regelmatig mediteren gemiddeld een 12 jaar lagere biologische leeftijd hebben. Met andere woorden: verouderingsprocessen vertragen. Veel mediterenden melden dat ze meer in het hier en nu leven en meer dankbaarheid en waardering zijn gaan krijgen voor hun omgeving en de mensen om hen heen.


Er was eens een wijze monnik...

Er was eens een wijze monnik die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen. Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte en meditatie had.
De monnik, die net met een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei: 'Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?' 
De mensen tuurden naar het water en zeiden: 'We zien helemaal niets.' Enige tijd later herhaalde de monnik zijn vraag. 'Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?' De mensen keken weer en zeiden opgetogen: 'We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!' 

'Dat is de kracht van de stilte,' legde de monnik uit. 'Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte van meditatie zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten. ' 
Enige tijd later zei de monnik weer: 'Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?' 

De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit: 'Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!' 'Juist,' beaamde de monnik, 'als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte en meditatie, kun je de grond van alles aanschouwen.’

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Als meditatieleraar heeft Dick vanaf 2004 door het hele land meditatiecursussen gegeven. Ook heeft hij twee Zelfrealisatie jaartrainingen gegeven. Zelf mediteert hij al ruim 40 jaar twee keer dagelijks: zo’n 30 tot 50 minuten per keer. Zijn meditaties vormen voor hem gelukzalige rustmomenten in zijn overigens drukke dagelijkse bestaan. In zijn no-nonsense benadering van lesgeven leert hij je alles wat je nodig hebt voor een vreugdevolle meditatie beoefening. Hij leert je ook hoe je de valkuilen die je daarin kan tegenkomen kunt vermijden.

Dick was een van de eerste Reiki Masters in Nederland en heeft veel ervaring met diverse vormen van energiewerk. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Massage Opleiding is hij ook een ervaren masseur. Deze vaardigheden komen allemaal tot uitdrukking in zijn Deep Divers en Diving Deeper retreats.

Dick over hemzelf: “Door die jaren heen ben ik dieper thuis gekomen in een bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom. Daarmee schep ik een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen.”


Jeannette Stengs-Smits

Begeleider Jeannette  Stengs-Smits

Verschillende gebeurtenissen in mijn leven hebben mij gebracht tot een diep verlangen naar spiritualiteit. Reiki is voor mij een ingang geweest (1996): het gevoel van compleetheid en geborgenheid werd toen opnieuw geboren. Sinds 1999 ben ik, door steeds weer opnieuw de aandacht naar binnen te keren, het onderzoek aangegaan om te ontdekken Wie ik nu Werkelijk Ben.
Het Helios Centrum is voor mij een dierbare plek. De bedding, de energie, de therapeutische technieken/sessies en het samenwerken met Arianne hebben ervoor gezorgd dat ik me nu, waar ik ook ben, Thuis voel in Mezelf. Ik ben dankbaar voor het Leven wat mij is gegeven en dat zich Nu vanzelf door mij heen beweegt.

Jeannette is sinds 2005 is werkzaam als Reiki master, Meditatie leraar, Innerlijk Kind- en Zijnsgericht Psycho- en Hart Therapeut in haar eigen praktijk in Castricum: www.reiki-castricum.nl / www.tdm-meditatie.nl

Helios Centrum Groep