headerimg

Scholingsdag Tantra en Integriteit


Agenda:

 donderdag 7 juni 2018 10:00 - 17:00 uur Aanmelden

Arnoud Colenbrander, Anina Storteboom € 115.00 Zelf lunch meebrengen

 Verplichte dag voor het behalen van het basis diploma van de TaoTantra Massage Opleiding

Overkomt jou dit wel eens?

• Voel jij je wel eens aangetrokken tot een cliënt?
• Worstel je wel eens met vragen over intimiteit en seksualiteit waar een cliënt mee komt of situaties die spelen en die ingebracht worden in het contact?
• Is het voorgekomen dat een cliënt verliefd werd op jou en jou ook buiten de sessies benaderde voor contact?
• Vind je het lastig om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé?
* Merk je wel eens dat je eigen behoeftes opspelen, terwijl jij degene bent die als professional een sessie of behandeling geeft?

Overdracht en tegenoverdracht

Wanneer je actief bent als lichaamswerker, (tantra)masseur of (intimiteits)coach heb je per definitie te maken met het fenomeen overdracht en tegenoverdracht. Overdracht of ook wel projectie is het overdragen van beelden en emoties van een oude situatie op een actuele situatie. Ook kan het gaan om het toekennen van eigenschappen (of plakken van plaatjes) op personen op basis van eerdere ervaringen met personen uit je verleden. Vanuit de reactiepatronen die wij als kind ontwikkeld hebben in contact met ouders en opvoeders benaderen wij vaak onbewust ook andere personen waar we een ongelijkwaardige relatie mee hebben (je leidinggevende, leraar, arts of therapeut). Die ongelijkwaardigheid wordt veroorzaakt door de afhankelijkheid die speelt; net als vroeger in het contact met de ouders, is er een vraag, behoefte of verlangen. Ongemerkt wordt de masseur/therapeut/coach verantwoordelijk gesteld voor de bevrediging of vervulling hiervan. Wanneer dit niet onderkend wordt en de cliënt niet uitgedaagd wordt om autonoom te handelen, sta je in wezen het innerlijke groeiproces van je cliënt in de weg.

Erotische overdracht

In situaties waarin we intiem met mensen werken, is ook sprake van seksuele of erotische overdracht en tegenoverdracht. Dit is het projecteren van de seksuele boodschappen die je als kind hebt gekregen in contact met de cliënt. Als je als meisje hebt geleerd je te schamen voor je geslacht en haar functies, houd je daarmee je seksualiteit weg in contact met cliënten. Hierdoor geef je onbewust het signaal af dat dit een verboden gebied is, ook voor de cliënt.

Wanneer we onvoldoende zicht hebben op onze eigen patronen hierin of onze eigen seksualiteit geen plek hebben gegeven, kunnen er verstoringen ontstaan in het contact met de cliënt. Ook hier kan dit groei-belemmerend werken, omdat de ruimte tot exploratie en verdieping ontbreekt. De cliënt kan niet gronden in zijn eigen seksualiteit.

Uinodiging tot zelfonderzoek

Deze (bij)scholingsdag geeft zicht op hoe deze mechanismen spelen en is tevens een uitnodiging tot zelfonderzoek. Zonder oordelen leren zien wat speelt bij jou, zodat je datgene kunt doen in jouw werksituatie wat passend en dienend is in het proces van de cliënt.

Dit noemen we ook wel ethisch handelen. Hiermee geven wij je handvatten om op integere wijze inhoud en vorm te geven aan jouw werkzaamheden in het werkveld van tantra.

Opbouw dag

Tijdens deze ervaringsgerichte dag gaan wij dieper in op deze mechanismen. Na een korte theoretische inleiding zullen we aan de hand van verschillende oefeningen ervaring hiermee opdoen. Je zult tools aangereikt krijgen om je integriteit tijdens sessies te bewaken en hiermee een veilige setting te bieden aan jouw clienten. Ook is er ruimte om een casus in te brengen en zullen we waar mogelijk hiermee gaan werken.

Wat levert het op?

• Meer kennis over dynamieken die spelen in de interactie met cliënten
• (Zelf)inzicht
• Vergroting van (zelf) bewustzijn op je eigen thema’s en behoeftepatronen
• Een toetssteen ontwikkelen om je eigen handelen moreel te leren kaderen
• Je handelingsbekwaamheid in relatie tot ethiek verbreden en verdiepen
• Vergroting van je professionaliteit

Tijdens deze dag zullen geen massages uitgewisseld worden.

Voor wie?

Het deelnemen aan deze cursusdag is een vereiste voor het diploma all-round Tantra Masseur van de Tantra Massage Opleiding op Helios.

Hij is verder zeer geschikt als bijscholingsdag voor:
• Masseurs en massagetherapeuten
• Mensen die elders een tantramassage opleiding of cursus hebben gevolgd
• Intimiteitscoaches
• Tantrische coaches, tantrika’s of surrogaatpartners
• (Tantra)masseurs die professioneel willen masseren en hun kennis op dit vlak willen vergroten
• Mensen die overwegen een eigen (massage)praktijk te starten

We verwachten van deelnemers dat zij de bereidheid en het vermogen bezitten te reflecteren op zichzelf, om eigen functioneren ter discussie te stellen en zich kwetsbaar op te stellen.

Gegeven door:

Arnoud Colenbrander

Begeleider Arnoud  Colenbrander

Door een aantal tegenslagen en ervaringen die mijn leven op zijn kop zetten, startte ik in 2003 met mijn pad naar meer bewustwording en ging ik op zoek naar wie ik werkelijk ben. Al gauw kwam ik in aanraking met Tantra waardoor ik meer in mijn lijf kwam, mezelf leerde accepteren en veel meer leerde genieten van lijfelijk contact. Dankzij diverse oefeningen en de vele meditaties die ik beoefende, alleen en met een partner, kwam ik meer en meer thuis bij mezelf. Ook ontdekte ik massage als mijn nieuwe passie en gaf ik mijn loopbaan een totaal andere wending.
 
Sinds 2014 ben ik regelmatig te vinden op Helios. Eerst als cursist en assistent en vanaf 2015 ook als trainer en docent van o.a. de Tantramassage opleiding. Daarnaast geef ik ook als (co) trainer de Tibetaanse Tantramassage training, Tantramassage weekenden voor paren en losse Tantra (massage) workshopdagen en avonden.
 
In Enschede, waar ik woon, heb ik een Tantramassage praktijk in samenwerking met Mieke Vos, mijn co-trainer bij blok 2 en 3 van de Tantramassage opleiding. Dagelijkse beoefening van Zenmeditatie ondersteunt mij bij mijn werk als trainer en bevordert mijn doel om tijdens een sessie volledig present te zijn bij mijn cliënt

Voor mij is een belangrijk uitgangspunt van Tantra de liefdevolle acceptatie van al wat is. Je hoeft niet te veranderen, je bent al helemaal goed zoals je bent. Puur waarnemen zonder te oordelen brengt je al zoveel. Meditatie en massage ondersteunen je daarbij.

Om afspraken te maken voor sessies bel (06-13839306) mail arnoud@tantric-heart.nl of kijk op mijn website: www.tantric-heart.nl


Anina Storteboom

Begeleider Anina  Storteboom

Rond mijn veertigste levensjaar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met tantra, waardoor ik het gevoel kreeg thuis te komen bij mezelf. Sindsdien heb ik op verschillende plekken workshops en trainingen gevolgd en ben ik ook geïnteresseerd geraakt in aanraking als manier van aandachtig aanwezig zijn bij de ander. Deze kunst verstond ik al op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau, maar door het aanraken en masseren van het lichaam wordt nog dieper het gevoel en bewustzijn geraakt. Werkelijke ontspanning en overgave vinden plaats wanneer het lichaam in alle respect benaderd wordt en alles wat er is er gewoon mag zijn. Oude pijn kan dan transformeren zodat het leven meer geleefd en beleefd kan worden in plaats van “overleefd”. 

Voor mijzelf betekent tantra het pad naar zelfbevrijding. Door vergroting van bewustzijn pel je steeds meer laagjes af en kom je uiteindelijk uit bij je kern, dat wat je werkelijk bent. Het loslaten van oude conditioneringen en overtuigingen over jezelf, de liefde en het leven geeft ruimte aan wat je ten diepste bent. Je verlangen vleugels geven, het mogen genieten van het leven, vanuit kracht en autonomie, dat is waar ik toe uitnodig in mijn sessies. En dat is ook de spirit die ik uitdraag in mijn aanwezigheid tijdens de activiteiten op Helios, waar ik mij heel erg welkom en thuis voel.

Naast mijn praktijk in coaching en therapie geef ik intuïtieve Tandava massages en begeleid ik mensen met belemmeringen/blokkades op het vlak van liefde en seksualiteit als intimiteitscoach. E-mail: welkom@inana.nu Mijn website is www.inana.nu
Helios Centrum Groep