headerimg

The Work of Byron Katie weekend


Agenda:

 vrijdag 2 juni 2023 20:00 uur - zondag 4 juni 2023 15:00 uur Aanmelden

Arianne Groeneveld € 365.00 (inclusief volpension)

Origineel en radicaal

Origineel en radicaal

The Work of Byron Katie is het best te omschrijven als een origineel en radicaal proces van Zelfrealisatie. Het is een weg naar binnen, naar jouw waarheid, die je iedere dag, zelfs ieder moment, zelf kunt gaan.

Grondlegger van de methode is Byron Kathleen Mitchell, beter bekend als Byron Katie. Na een periode in haar leven waarin ze steeds angstiger, bozer en depressiever werd, werd ze op een ochtend wakker met een totaal andere kijk op de werkelijkheid.

Er was geen 'ik' meer en ze voelde zich onvoorwaardelijk liefdevol verbonden met alles en iedereen. Het scheen haar toe dat ze altijd in de war was geweest en dat ze nu eindelijk de werkelijkheid kon zien zoals hij is.

In liefde leven met wat er is

The Work ontstond spontaan binnenin haar als een manier om haar realisatie te behouden: om zichzelf steeds weer van verwarring en pijnlijke gedachten te bevrijden. In haar woonplaats Barstow (VS) viel haar innerlijke vrede op en mensen kwamen steeds vaker naar haar toe om hulp.

Zij is toen The Work, haar eigen manier om in liefde te leven met wat er is, gaan delen met anderen: eerst in haar huiskamer, later in steeds grotere zalen in de hele wereld.

De vier vragen van The Work:

* Is het waar?
* Kun je absoluut weten dat het waar is?
* Hoe reageer je wanneer je die gedachte hebt?
* Wie zou je zijn zonder die gedachte?
* Keer het om.

Weg naar innerlijke vrede

Weg naar innerlijke vrede

Katie biedt The Work aan als een simpele en effectieve weg naar innerlijke vrede. Het gaat zo: "Oordeel over een ander, schrijf het op, stel jezelf er vier vragen over en keer het om".

Oordelen doen we de hele dag. Wanneer we die oordelen met The Work onderzoeken, dan ontdekken we pas hoeveel overtuigingen wij hebben over hoe het leven zou moeten zijn.

Die overtuigingen gaan vaak gepaard met pijnlijke emoties. Wij proberen ons van die emoties te bevrijden door iets in de buitenwereld te veranderen - meestal zonder het gewenste resultaat.
Bevrijding vraagt namelijk om iets anders: het vraagt om het onderzoeken van de gedachten die de emoties deden ontstaan, de weg naar binnen in plaats van naar buiten. The Work is die weg naar binnen - een weg van bevrijdend zelfonderzoek.

In plaats van jezelf constant te identificeren met je denken, nodigen de vier vragen van the Work je uit weer (meer) thuis te komen in je hart. Het gebied van ZIJN waar je gewoon weg BENT, VOELT en ERVAART zonder enige gedachte.

In dit veld van pure aanwezigheid val je van nature samen met gevoelens als liefde, vrede, vertrouwen, begrip, ruimte en helderheid. Dit maakt dat we op situaties en mensen om ons heen of naar onszelf toe meer kunnen reageren vanuit onze ware aard! Een wereld van verschil voor jezelf en voor alle personen in je omgeving.

Inhoud van het weekend

Deze weekendcursus is geschikt voor iedereen die al YouTube opnamen van Byron Katie heeft beluisterd en/of een boek van haar heeft gelezen en zich er verder in wil verdiepen en vooral de praktische slag ervan te pakken wil krijgen.

We gaan tijdens de workshop samen aan de slag met het onderzoeken van pijnlijke overtuigingen over onszelf en anderen. Het weekend is een levendige afwisseling van zelf bezig zijn met The Work samen met anderen en kijken naar prachtige opnamen van Worksessies van Byron Katie die vaak hartverwarmend en humoristisch zijn.

Je krijgt in deze weekend workshop een helderder begrip hoe het doen van The Work leidt tot heropslag in de hersenen zodat pijnlijke gedachten die je mogelijk lang hebben geplaagd, op den duur nauwelijks meer bij je op zullen komen.

Na het weekend

Na het weekend heb je alles in huis om met gemak The Work toe te passen op allerlei pijnlijke emoties en situaties in je dagelijkse leven thuis.

Ervaringen van deelnemers aan eerdere Work weekenden op Helios

“Ik vond het een hele mooie, waardevolle workshop. Ik heb er veel van geleerd over hoe ik communiceer naar mijn naaste maar ook naar mijzelf en hoe je met behulp van The Work tot inzicht komt waar je verstrikking zit. Ik had het idee dat ik al een aardig eind op weg was op het pad van zelfbewustzijn maar deze workshop heeft me inzicht gegeven dat ik toch wel veel bij de ‘ander’ neerleg ipv te kijken naar wat het aandeel van mijzelf is.”
Deelneemster aan het Work weekend op Helios nov. 2018

'Het weekend heeft me tools gegeven om mezelf en anderen liefdevoller en met meer begrip en vertrouwen te benaderen. Ik ben zwaar onder de indruk geraakt van Byron Katie, die mijn bewondering voor altijd heeft gewonnen met haar houding, gedachtegang en voorbeeld. Het weekend heeft ook bijgedragen aan een toename van mijn eigen kracht. Ben heel dankbaar dat ik het heb kunnen meemaken.'
SK-A

'Ik heb genoten van een scala aan geschenken. Ik was op de juiste tijd op de juiste plek. Ik ontmoette de juiste mooie mensen. Ik ben vol dankbaarheid en vreugde. Ik heb gelachen en gehuild. De openheid en de warme koestering ontroerden mij. Dit cursusweekend werkt door in mij. Ik leer als vanzelf verder. Zo begrijp ik nu dat onder mijn vreugdetranen ook mijn kindpijn ligt: mijn hunkering naar zuiverheid. Dit is wat ik als kind al wist: de waarheid ligt in mijn hart!'
CvO

'Het weekend heeft mij heeft veel gebracht – meer zelf vertrouwen in mijzelf als person maar ook als moeder. Ik voel me sterker in me schoenen en ik hoop dat dat blijft. Ik worstel al jaren met onzekerheid dus ik vind het heerlijk dat ik dit weekend heb gedaan – wat een cadeau voor mijzelf.
Ik merk ook dat ik meer consequent met de kinderen ben – ‘nee’ is nu ‘nee’ met een korte uitleg waarom, maar niet een hele verhaal zodat ik me beter voel als ik ‘nee’ zeg. Heerlijk!'
RL


Byron Katie op Helios

Byron Katie was te gast bij Dick en Arianne op Helios in 1999. Helios organiseerde toen een workshop met Katie voor 250 deelnemers in een grote zaal in Heerde. Sindsdien biedt Helios sessies, weekenden en opleidingen met The Work of Byron Katie aan.

Helemaal onderaan deze pagina zie je een foto van Byron Katie en Arianne Groeneveld tijdens een boottochtje in Giethoorn ter onderbreking van Katie’s tournée.

Gegeven door:

Arianne Groeneveld

Begeleider Arianne  Groeneveld

Ik leerde The Work of Byron Katie in 1999 kennen. De methode sprak mij vanaf het eerste moment aan omdat hij nuchter en praktisch is en mij vanaf het begin veel opleverde aan innerlijke rust en levensgeluk. Sinds die tijd ben ik dagelijks met The Work bezig, vooral voor mezelf: het heeft mijn leven beslist liefdevoller, lichter en plezieriger gemaakt. Ik heb 15 jaar lang de studenten aan de HART Therapeuten Opleiding in The Work opgeleid. Nu geef ik weekenden en persoonlijke sessies.

Ik ben gecertificeerd door The School for the Work of Byron Katie.
Byron Katie en Arianne Groeneveld, 1999, Giethoorn


Helios Centrum Groep