headerimg

Zeven poorten naar Zijn meerdaagse


Agenda:

 maandag 13 december 2021 11:00 uur - vrijdag 17 december 2021 14:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 401.00 inclusief volpension

Dit is een 5-daagse. Wil je liever een weekend of schikt de datum niet, kijk dan bij Meditatie en Zelfrealisatie weekend.

 donderdag 3 maart 2022 20:00 uur - zondag 6 maart 2022 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 320.00 inclusief volpension

Voor meer data kijk ook bij het verwante aanbod 'Meditatie en Zelfrealisatie weekend'

 donderdag 16 juni 2022 20:00 uur - zondag 19 juni 2022 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 320.00 inclusief volpension

Voor meer data kijk ook bij het verwante aanbod 'Meditatie en Zelfrealisatie weekend'

 donderdag 10 november 2022 20:00 uur - zondag 13 november 2022 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 320.00 inclusief volpension

Voor meer data kijk ook bij het verwante aanbod 'Meditatie en Zelfrealisatie weekend'

Vrede, vreugde en vrijheid ervaren

Het Zijn is een intens wakkere ruimte in jezelf, de enige 'plek' van waaruit je werkelijke vrede, vreugde en vrijheid kunt ervaren in relatie met de wereld om je heen. Er zijn verschillende ingangen naar dit Zijn. Eckhart Tolle schrijft erover in zijn boeken. Wij gaan in deze dagen de 7 belangrijkste poorten, zoals wij deze ingangen noemen, diepgaand verkennen. Dit doen we via specifieke meditatie-technieken en mooie Zijnsgerichte oefeningen.

De 7 Poorten

De 7 Poorten

De 7 Poorten zijn:

1. Aanwezig zijn in het Nu
Dit is de poort die alle overige poorten omvat. Je kunt alleen maar thuiskomen in het Zijn, je ware Zelf, via het Nu. Daarom is de centrale component van alles wat we in deze retraite aanbieden het meer aanwezig zijn in het Nu. Fijne ervaringsoefeningen zoals Linking en de levende Zen-camera zijn daar met name op gericht.

2. Het innerlijk lichaam
Hierbij gaat het om het voelen en bewust worden van steeds subtielere gewaarwordingen in het lichaam. Door de aandacht op lichaamsgewaarwordingen te richten, onttrek je energie aan het denken en versterk je het onderliggende gevoel van aanwezig Zijn. Je afstemmen op de subtielere sensaties van je energielichaam leidt je naar het onmanifeste, de bron van waaruit bewustzijn ontspringt. Dit gaan we ervaren via de Qigong/yoga les voorafgaand aan het ontbijt, de body-scan, het observeren van de ademhaling tijdens de Vipassana meditatie als ook in een subtiele energetische aanraak-oefening in tweetallen.

3. Stilte
Het denken valt stil als je je aandacht focust op de uiterlijke stilte. We gaan ons in meditatie afstemmen op de stilte van waaruit het geluid komt en waar het geluid naar terugkeert. Geluid wordt uit stilte geboren en aandacht geven aan uiterlijke stilte schept innerlijke stilte. Zo wordt de beleving van stilte een toegangspoort.

4. De ruimte-ingang
In meditatie en in een meditatieve bewegingsvorm gaan we ons afstemmen op de ruimte die overal om ons heen is. We richten daarmee, net zoals in de stilte meditatie onze aandacht op het 'niet-iets'. Als je dat doet vindt er een verschuiving plaats in je bewustzijn omdat uiterlijke vormen vergelijkbaar zijn met je mentale vormen: gedachten en emoties. Uiterlijke ruimte correspondeert dan met het lege, pure bewustzijn. Dus wanneer je je aandacht terugtrekt van uiterlijke vormen dan trek je automatisch je aandacht ook terug van mentale vormen.

5. Zelfonderzoek
Op allerlei momenten kun je jezelf afvragen: "Aan wie of wat verschijnen deze gedachten?", "Wie voelt dit?" Wanneer je "Wie ben ik?" zegt dan zoek je in wezen de oorsprong van de ik-gedachte. Beantwoord deze vragen nooit. Stel ze, maar 'blijf af' van elke antwoord, van iedere gedachte die zich aandient. Daarmee ontspan je steeds dieper in de ruimte voorbij het denken. Sommige mensen vallen stil en het ik verdwijnt, je doet nog steeds wat je doet maar er ontstaat een diepe vrede. In deze driedaagse is er een collectief geleid Zelfonderzoek en ook een versie in tweetallen.

6. Overgave
Het loslaten van mentale/emotionele weerstand tegen 'wat is' is ook een ingang naar het onmanifeste. Dit komt omdat innerlijke weerstand je isoleert van jezelf en anderen en omdat het een gevoel van afgescheidenheid teweegbrengt. Hoe meer afgescheiden je je voelt, des te meer ben je gebonden aan de wereld van afgescheiden vormen. In een staat van overgave, van acceptatie wordt je vorm-identiteit verzacht zodat het licht van bewustzijn er doorheen kan schijnen. Overgave ontstaat door te zien op welk moment en waarover je in de weerstand bent en dat het door het denken veroorzaakt wordt. Weerstand is altijd onbewustheid. Wanneer weerstand gezien wordt en bewust wordt gemaakt dan verdwijnt het. Dit gaan we ervaren in de Tibetaanse hartmeditatie en via een oefening in kleinere groepssetting waarin overgave centraal staat.

7. Belangeloze dienstbaarheid en devotionele toewijding
Dit is de ingang van karma- en bhakti-yoga, de yoga van dienstbaarheid en devotie. Als dat natuurlijk voelt en bij je past, zeg dan tegen God: neem alles van mij. Verricht belangeloze daden van dienstbaarheid zonder het idee dat jij het aan het doen bent. Geef je lichaam en je denken over aan God. Deze poort kun je praktisch ervaren tijdens corvee en in de gezamenlijke mantra-chant sessie.


Bijeenkomst tijden

8.00 - 9.15 Qigong/yoga en meditatie
9.15 Ontbijt
10.30 - 13.30 Tweede ochtendsessie
13.30 Lunch en middagpauze
15.30- 18.30 Middagsessie
18.30 Diner
20.15 - 22.15 Avondsessie

Vind je geen geschikte datum?

Kijk dan ook op onze website bij het Meditatie en Zelfrealisatie weekend of de 3-daagse. Dit zijn vergelijkbare retraites.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Ester Bitter

Begeleider Ester  Bitter

Ester Bitter over zichzelf:
Als autonoom kunstenaar ontdekte ik al vroeg de parallellen tussen het scheppingsproces in de kunst en hoe het leven zelf vorm krijgt. Als kunstenaar ontdekte ik dat je niet de doener bent maar het instrument.
In een periode van diepe depressie met angstaanvallen werd ik ineens midden in de winter verliefd op het leven. Ik voelde diepe vreugde zonder oorzaak. Dit gevoel verdween weer en ontstond er een diepe leegte waardoor het zoeken heftig toenam in de vorm van transpersoonlijke psychologie, Prana Healing, bodywork, qigong, quantum healing, en nog vele korte cursussen. Jaren later werd ik wakker en herkende dat er niets is en ook nooit iets is gebeurd. Dat was een werkelijke verschuiving in het zien. Ik zag de werkelijke schoonheid van de leegte waar ik zo bang voor was. 
Zo ontstond Spirit of Eden, het paradijs dat er altijd is en wat je nooit verlaten heeft. 
Voor mij is het dagelijks leven een meditatie waarin alles als uitnodiging voelt om dit zien. En soms ook totale angst en verkramping door het idee dat ik zus of zo moet zijn.
In ons centrum geven we aantal verschillende ingangen die steeds naar hetzelfde verwijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Levensintimiteit, sessies en retraites voor stellen waarin je samen de onvoorwaardelijkheid van het leven in elkaar leert te ontdekken. 
Levenskunst, een combinatie van satsang, dans en een speels creatieve uitnodiging om de stilte in de beweging
van de kwast op het doek te kennen, of de kou van de klei te voelen.
De overgave en vreugde te voelen van het moment. 
Mijn kwaliteiten zitten er vooral in dat ik me open stel in het moment en vertrouw op de beweging die van daaruit wil ontstaan. Ik weet niets. Zo is elke ontmoeting voor mij een geschenk.
Helios Centrum Groep