headerimg

Zeven poorten naar Zijn meerdaagse


Agenda:

 maandag 8 mei 2023 11:00 uur - vrijdag 12 mei 2023 14:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 495.00 inclusief volpension

 maandag 18 december 2023 11:00 uur - vrijdag 22 december 2023 14:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 495.00 inclusief volpension

Vrede, vreugde en vrijheid ervaren

Het Zijn is een intens wakkere ruimte in jezelf, de enige 'plek' van waaruit je werkelijke vrede, vreugde en vrijheid kunt ervaren in relatie met de wereld om je heen. Er zijn verschillende ingangen naar dit Zijn. Eckhart Tolle schrijft erover in zijn boeken. Wij gaan in deze dagen de 7 belangrijkste poorten, zoals wij deze ingangen noemen, diepgaand verkennen. Dit doen we via specifieke meditatie-technieken en mooie Zijnsgerichte oefeningen.

De 7 Poorten

De 7 Poorten

De 7 Poorten zijn:

1. Aanwezig zijn in het Nu
Dit is de poort die alle overige poorten omvat. Je kunt alleen maar thuiskomen in het Zijn, je ware Zelf, via het Nu. Daarom is de centrale component van alles wat we in deze retraite aanbieden het meer aanwezig zijn in het Nu. Fijne ervaringsoefeningen zoals Linking en de levende Zen-camera zijn daar met name op gericht.

2. Het innerlijk lichaam
Hierbij gaat het om het voelen en bewust worden van steeds subtielere gewaarwordingen in het lichaam. Door de aandacht op lichaamsgewaarwordingen te richten, onttrek je energie aan het denken en versterk je het onderliggende gevoel van aanwezig Zijn. Je afstemmen op de subtielere sensaties van je energielichaam leidt je naar het onmanifeste, de bron van waaruit bewustzijn ontspringt. Dit gaan we ervaren via de Qigong/yoga les voorafgaand aan het ontbijt, de body-scan, het observeren van de ademhaling tijdens de Vipassana meditatie als ook in een subtiele energetische aanraakoefening in tweetallen.

3. Stilte
Het denken valt stil als je je aandacht focust op de uiterlijke stilte. We gaan ons in meditatie afstemmen op de stilte van waaruit het geluid komt en waar het geluid naar terugkeert. Geluid wordt uit stilte geboren en aandacht geven aan uiterlijke stilte schept innerlijke stilte. Zo wordt de beleving van stilte een toegangspoort.

4. De ruimte-ingang
In meditatie en in een meditatieve bewegingsvorm gaan we ons afstemmen op de ruimte die overal om ons heen is. We richten daarmee, net zoals in de stilte meditatie onze aandacht op het 'niet-iets'. Als je dat doet vindt er een verschuiving plaats in je bewustzijn omdat uiterlijke vormen vergelijkbaar zijn met je mentale vormen: gedachten en emoties. Uiterlijke ruimte correspondeert dan met het lege, pure bewustzijn. Dus wanneer je je aandacht terugtrekt van uiterlijke vormen dan trek je automatisch je aandacht ook terug van mentale vormen.

5. Zelfonderzoek
Op allerlei momenten kun je jezelf afvragen: "Aan wie of wat verschijnen deze gedachten?", "Wie voelt dit?" Wanneer je "Wie ben ik?" zegt dan zoek je in wezen de oorsprong van de ik-gedachte. Beantwoord deze vragen nooit. Stel ze, maar 'blijf af' van elke antwoord, van iedere gedachte die zich aandient. Daarmee ontspan je steeds dieper in de ruimte voorbij het denken. Sommige mensen vallen stil en het ik verdwijnt, je doet nog steeds wat je doet maar er ontstaat een diepe vrede. In deze driedaagse is er o.a. een begeleid Zelfonderzoek.

6. Overgave
Het loslaten van mentale/emotionele weerstand tegen 'wat is' is ook een ingang naar het onmanifeste. Dit komt omdat innerlijke weerstand je isoleert van jezelf en anderen en omdat het een gevoel van afgescheidenheid teweegbrengt. Hoe meer afgescheiden je je voelt, des te meer ben je gebonden aan de wereld van afgescheiden vormen. In een staat van overgave, van acceptatie wordt je vorm-identiteit verzacht zodat het licht van bewustzijn er doorheen kan schijnen. Overgave ontstaat door te zien op welk moment en waarover je in de weerstand bent en dat het door het denken veroorzaakt wordt. Weerstand is altijd onbewustheid. Wanneer weerstand gezien wordt en bewust wordt gemaakt dan verdwijnt het. Dit gaan we ervaren in de Tibetaanse hartmeditatie en via een oefening in kleinere groepssetting waarin overgave centraal staat.

7. Belangeloze dienstbaarheid en devotionele toewijding
Dit is de ingang van karma- en bhakti-yoga, de yoga van dienstbaarheid en devotie. Als dat natuurlijk voelt en bij je past, zeg dan tegen God: neem alles van mij. Verricht belangeloze daden van dienstbaarheid zonder het idee dat jij het aan het doen bent. Geef je lichaam en je denken over aan God. Deze poort kun je praktisch ervaren tijdens corvee.


Programma en bijeenkomst tijden

8.00 - 9.30 Yin-yoga en meditatie
9:30 Ontbijt
10.45 Qigong en meditatie
11:30 Sharing en Zijnsgerichte oefeningen
13.30 Lunch en middagpauze
16.00 Meditatie en Zijnsgerichte oefeningen
18.30 Diner
20.00 - 22.00 Avondprogramma
Programma onderdelen en tijden kunnen variëren afhankelijk van wat de groep nodig heeft. Meditaties duren meestal 40 minuten met 10 minuten naliggen of 50 minuten zonder naliggen. Stille zitmeditaties worden afgewisseld met geleide en meer dynamische/energetische meditatievormen.

Vind je geen geschikte datum?

Kijk dan ook op onze website bij de Meditatie en Zelfrealisatie driedaagse of de Satsangha Seva vijfdaagse. Dit zijn vergelijkbare retraites. Bij de Satsangha Seva wordt er alleen beduidend meer van je gevraag qua corvee (Seva) dan bij de andere retraites.

Testimonial

"... het kantelpunt waarbij voor mij alles op z’n plek viel was na de Helios retraite/cursus ‘Zeven poorten naar Zijn‘ meerdaagse van 3 tm 6 maart jl. Een prachtig weekend! Vanaf die tijd mediteer ik iedere ochtend 20 minuten. Het brengt mij heel veel rust. Het voelt alsof het leven door mij heen stroomt en dat ik zonder weerstand mijn eigen pad volg. En dit pad is prachtig! Er gebeurt veel moois, een aanstaande verhuizing, bijzondere ontmoetingen, het lijkt alsof het meer sprankelt. Ik was steeds op zoek naar deze sprankeling en heb lang gedacht die bij de ander te vinden.”

Ina


“3 hele dagen en mijn focus is verschoven. Meteen al vond ik hier de rust en vrede die ik de laatste tijd miste. Intensieve dagen gevuld met een diversiteit aan meditaties, oefeningen en uitwisselingen waar ik me met zo weinig mogelijk oordelen aan probeerde over te geven. In alles wat we deden voel ik de samengebalde jarenlange ervaring en wijsheid van Dick. Met zijn energie, die ik ervaar als rust/liefde en vertrouwen, creëert hij samen met Esther en haar speelse wijsheid, als het ware de ruimte waarin alles wat nodig is kan gebeuren. Weer thuis merk ik dat ik bewuster dan ooit verbinding met het nu ervaar. Wat een cadeau, wat een rust! Dankbaar dat ik hier bij kon zijn en maak vast plannen voor een vervolg...”
Namaste, Irene

“Het was een prachtige driedaagse Dick. Bij mijn meditatie thuis voelde ik de verstilling van de afgelopen dagen nog steeds.”
Hans Hilbers

‘Wat een bijzondere en inspirerende vijfdaagse was dit. Het programma biedt alle ruimte om diep af te dalen in jezelf en te ervaren hoe het is om alles er te laten zijn. Tegelijkertijd is er ook gelegenheid om te dansen, samen te oefenen, etc. Mooi om te zien hoe ervaren Dick is in het begeleiden van groepen. Hij is overal waar nodig, ondersteunt op een onnadrukkelijke manier en heeft een geweldig gevoel voor timing. Ook de verzorging was uitstekend. Ik zou zeggen: gun jezelf dit avontuur!’
Hartelijks,
Astrid Kool

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Ik mediteer inmiddels al vele jaren twee keer per dag zo'n 40 tot 50 minuten en heb inmiddels zo’n 25.000 uur in zitmeditatie mogen doorbrengen. Als ik mediteer dan ben ik niet gericht op het bereiken van wat dan ook. Het zijn voor mij simpelweg vreugdevolle rustmomenten in mijn overigens drukke dagelijkse bestaan. Ik mediteer ook niet meer met een mantra zoals bij Transcendente Meditatie. Vanaf de ‘90er jaren ben ik via de Vipassana overgegaan op Gewaarzijn meditatie. Al deze meditatievormen onderwijs ik in mijn meditatiecursussen en retraites.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Als grondlegger van het Innerlijke Kind werk op Helios heb ik twintig jaar Innerlijk Kind workshops en een Therapeuten Opleiding gegeven evenals twee Zelfrealisatie jaartrainingen. Als oprichter en docent van de vroegere Helios Tantra Massage Opleiding ben ik ook een ervaren masseur.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Ester Bitter

Begeleider Ester  Bitter

Ester Bitter over zichzelf:
Als autonoom kunstenaar ontdekte ik al vroeg de parallellen tussen het scheppingsproces in de kunst en hoe het leven zelf vorm krijgt. Als kunstenaar ontdekte ik dat je niet de doener bent maar het instrument.
In een periode van diepe depressie met angstaanvallen werd ik ineens midden in de winter verliefd op het leven. Ik voelde diepe vreugde zonder oorzaak. Dit gevoel verdween weer en ontstond er een diepe leegte waardoor het zoeken heftig toenam in de vorm van transpersoonlijke psychologie, Prana Healing, bodywork, qigong, quantum healing, en nog vele korte cursussen. Jaren later werd ik wakker en herkende dat er niets is en ook nooit iets is gebeurd. Dat was een werkelijke verschuiving in het zien. Ik zag de werkelijke schoonheid van de leegte waar ik zo bang voor was. 
Zo ontstond Spirit of Eden, het paradijs dat er altijd is en wat je nooit verlaten heeft. 
Voor mij is het dagelijks leven een meditatie waarin alles als uitnodiging voelt om dit zien. En soms ook totale angst en verkramping door het idee dat ik zus of zo moet zijn.
In ons centrum geven we aantal verschillende ingangen die steeds naar hetzelfde verwijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Levensintimiteit, sessies en retraites voor stellen waarin je samen de onvoorwaardelijkheid van het leven in elkaar leert te ontdekken. 
Levenskunst, een combinatie van satsang, dans en een speels creatieve uitnodiging om de stilte in de beweging
van de kwast op het doek te kennen, of de kou van de klei te voelen.
De overgave en vreugde te voelen van het moment. 
Mijn kwaliteiten zitten er vooral in dat ik me open stel in het moment en vertrouw op de beweging die van daaruit wil ontstaan. Ik weet niets. Zo is elke ontmoeting voor mij een geschenk.
Helios Centrum Groep