helios
headerimg

HART Opleiding 1e jaar
 

NB Deze opleiding is van september 2005 tot juni 2018 aangeboden op Helios Centrum Heerde. Deze informatie is bedoeld voor oud-studenten en voor beroepsverenigingen die willen lezen wat de opleiding van aspirant-leden inhield.
De opleiding was op HBO niveau geaccrediteerd door het KTNO. K-nummer Opleiding: 90171.

HART Therapeuten Opleiding / Opleiding tot HART Therapeut
 

 HART Therapeuten Opleiding / Opleiding tot HART Therapeut

De HART Therapeuten Opleiding is een erkende 3-jarige opleiding tot therapeut waarin energie- en lichaamswerk samengaat met Zijnsgerichte psychotherapie:

* Reiki energiewerk als weg naar Zelfrealisatie (gevorderde werkwijzen en technieken)
* de kennis over wie je werkelijk bent en over je pijnlichaam
(Eckhart Tolle)
* genezen van 'kindpijn' (de praktische psychologie van
Ingeborg Bosch)
* The Work of Byron Katie
* Gestalt technieken
* Innerlijk Kindwerk
* Voice Dialogue (Hal en Sidra Stone)
* Karakterstructuren van Reich & Lowen
* Bio-energetisch lichaamswerk
 

Wat is een HART Therapeut?

Een HART Therapeut is afgestudeerd aan de HART Therapeuten Opleiding op het Helios Centrum in Heerde. Hij/zij heeft een Zijnsgerichte oriëntatie en werkt met de 9 technieken/kennisvormen van de HART Therapie: Gevorderd Reiki, De Kracht van het Nu, Innerlijk Kind werk, The Work of Byron Katie, Gestalt technieken, Voice Dialogue, de Karakterstructuren van Reich/Lowen en Bio Energetica.

Het woord HART staat niet voor ons hart in fysieke of emotionele zin, maar voor wie wij zijn voorbij de beperkingen van ons ego, het Grote Hart, vandaar 'HART' met hoofdletters.

De HART Therapeuten Opleiding begint met jezelf te leren kennen: van je 'ware aard' tot aan de beperkende programmeringen die mensen al vanaf de vroegste jeugd met zich meedragen. In je ware aard ben je liefdevol en helder, maar de boodschappen die je al vroeg over jezelf en het leven hebt meegekregen, kunnen die liefde en helderheid behoorlijk overschaduwen. Daardoor kan het zijn dat je je leven niet zo voluit kunt leven en zo vrij bent als je wel zou willen.
Jezelf te bevrijden van die beperkingen zodat je leven weer 'stroomt', daarmee ben je bezig in het 1e jaar van de HART Therapeuten Opleiding.

Tijdens dat proces van bevrijding kom je steeds meer thuis bij jezelf. Dan kun je je net zo op je gemak voelen met je beperkingen als met de eigenschappen die iedereen in je waardeert. Wanneer je van jezelf kunt houden, precies zoals je bent, straal je die onvoorwaardelijkheid ook uit naar je cliënten. Een betere basis kun je als therapeut niet hebben!

Een HART Therapeut heeft minimaal 3 jaar intensief aan zichzelf gewerkt en blijft dat doen, en weet daardoor uit de eerste hand hoe groeiprocessen verlopen. Een HART therapeut ondersteunt zijn cliënten op een liefdevolle en vakkundige manier.
Daarvoor heeft hij kennis, helderheid en overzicht nodig. Waar 'stroomt' het leven van de cliënt, waar is het geblokkeerd? Wat weerhoudt hem ervan gelukkig te zijn en in harmonie met zichzelf en zijn omgeving te leven? Vanuit zichZelf?
Op de HART Therapeuten Opleiding leer je alles over 'stromen' én innerlijke blokkades. Je leert hoe je de cliënt kunt ondersteunen om zijn weg te vinden naar een gezond en stromend leven.
 

Erkenning en vergoeding door ziektekostenverzekeraars

De HART Therapeuten Opleiding is een door Stichting KTNO geaccrediteerde opleiding op HBO-niveau. Afgestudeerde HART Therapeuten kunnen lid worden van een keur van beroepsverenigingen nadat zij ook de module Medische Basiskennis hebben gedaan. Hun cliënten kunnen dan, mits ze de juiste polis hebben, de behandelingen van de HART Therapeut vergoed krijgen door hun zorgverzekeraar.
Afgestudeerde HART Therapeuten kunnen direct lid worden van de Reiki Ryoho Foundation als Reiki practitioner.
De HART Opleiding is ingeschreven in het Centraal Register voor Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO), een register ingesteld door de overheid, en is op grond daarvan vrijgesteld van BTW. De opleiding heeft ook de wettelijk verplichte klachtenprocedure.
 

Inhoud van het eerste jaar

Inhoud van het eerste jaar

1. Reiki: Reiki komt uit het Zen Boeddhisme en is door de grondlegger Dr. Mikao Usui bedoeld als weg naar zelfrealisatie, thuiskomen bij jeZelf. Zo gebruiken wij het ook in de HART Therapeuten Opleiding.
Reiki* loopt als een rode draad door de therapeutenopleiding heen. Wij behandelen elkaar ieder opleidingsweekend op de zaterdagmiddag met Reiki (1e en 2e-graads).
Arianne Groeneveld, grondlegger van de HART Therapeuten Opleiding, staat in de traditie van Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata en Phyllis Lei Furumoto. Zij werd in 1988 tot Reiki Master opgeleid door Grandmaster Phyllis Furumoto.
Je leert tijdens het 1e jaar gevorderde Japanse Reikitechnieken en -meditaties die je Reiki verdiepen en de energiedoorstroming intensiveren.
Je krijgt tijdens de opleiding feedback op de Reikibehandelingen die je geeft aan anderen.

* Wanneer je interesse hebt in de opleiding maar geen Reiki hebt geleerd, kun je dit in de meeste gevallen nog voor het begin van de opleiding doen.

2. In de HART Therapeuten Opleiding ondersteunen wij elkaar om te leven in het hier-en-nu en niet te blijven hangen in de lastigheden van het verleden of in fantasieën over de toekomst, hierin geïnspireerd door Eckhart Tolle (boeken: De Nieuwe Aarde en De Kracht van het Nu). Je krijgt bewustwordings-oefeningen mee naar huis om ook thuis en op je werk steeds meer in het Nu te gaan leven.

3. Je leert hoe je als klein kind je heelheid al kwijtraakte en hoe je je sindsdien, veelal onbewust, op allerlei manieren verdedigt tegen de pijn van dit verlies. Maar je leert ook hoe je je heelheid weer helemaal terug kunt claimen. Je leest delen van het boek “Illusies” en bestudeert de bijzonder praktische psychologie van Ingeborg Bosch. Je maakt er thuis opdrachten over waardoor je je de stof goed eigen maakt. Zo kun je deze praktische kennis in je dagelijkse leven toepassen. Je bevrijdt je innerlijke kind, en daardoor ook je (eventuele) kinderen omdat je op een meer bevredigende wijze ouder zult kunnen zijn.

4. Je gaat ontdekken dat je inderdaad, zoals het spreekwoord zegt, het meest lijdt onder het lijden dat je vreest: je ontdekt dat je bevrijding niet ligt in het vermijden van (pijnlijke) emoties en situaties, maar in jezelf toe te staan gewoon alles te voelen wat gevoeld wil worden in je leven (HART proceswerk).

5. Je onderzoekt de pijnlijke gedachtes die je weghouden van jezelf tot alleen jouw waarheid overblijft. Je leert de gemakkelijk toe te passen methode The Work of Byron Katie, leest haar boek “Vier vragen die je leven veranderen" en wisselt sessies uit met groepsgenoten.

6. Je leert angst tegemoet te treden als een vriend (o.a. met het bijzonder effectieve angstproces uit The Work of Byron Katie).

Je kunt, als je dat wilt, al in het 1e jaar deelnemen aan het 'HART in de Praktijk weekend' dat onderdeel uitmaakt van de HART Therapeuten Opleiding en dat naar keuze in één van de 3 opleidingsjaren dient te worden gevolgd. Je krijgt tijdens dit weekend ook alle informatie over de beroepsvereniging en het therapeutenregister waar je je bij kunt aanmelden na de HART Therapeuten Opleiding en het halen van je module Medische Basiskennis.
 

Data en tijden

De HART Therapeuten Opleiding duurt 3 jaar. Ieder jaar bestaat uit 4 weekenden en een 4-daagse.
Tussendoor zijn er 4 regionaal georganiseerde huiswerkdagen waarin je elkaar ondersteunt en de geleerde technieken met elkaar oefent. Hierdoor hou je goed contact met de energie van de opleiding en wat die jou en je groepsgenoten brengt en kan je samen huiswerkopdrachten doen.

Ieder weekend start vrijdagavond om 20.00 uur en eindigt zondagmiddag om 16.00 uur. De 4-daagse begint woensdagavond om 20 uur met de les en eindigt op zondag om 16.00 uur maar wordt op de woensdagmiddag (14.00 uur) voorafgegaan door de eindtoets.

Per opleidingsjaar zijn er bovendien nog 2 sessie/supervisiedagen waarop je een sessie krijgt of geeft om meer ervaring op te doen. Sessie/supervisiedagen zijn niet inbegrepen in het cursusbedrag. Ze kosten € 60,- per dag. De sessiedagen stellen je in staat een ervaren therapeut 3 sessies te zien geven, waarvan één aan jezelf. De supervisiedagen zijn rijke leerervaringen waar je vakkundige feedback krijgt op de sessie die je zelf geeft.
In het eerste jaar zijn er alleen sessiedagen. Supervisie begint vanaf het 2e jaar.

Thuis doe je tussen de weekenden door steeds 3 Reikibehandelingen en 3 therapeutische sessies en beantwoord je daarover een aantal vragen. Ook lees je in de verplichte literatuur en beantwoord je vragen hierover die je inlevert.

Je hoeft je steeds maar voor één jaar te verbinden en kunt na afloop van dat jaar besluiten of je verder wilt gaan.
 

Toelatingscriteria

* De Reiki I & II cursussen (Usui Systeem*) te hebben gedaan voor aanvang van de opleiding. Reiki II mag bij uitzondering ook worden gedaan tijdens het 1e opleidingsjaar maar dan wel voor het 3e weekend.
* een toelatingsgesprek met Arianne (kosten € 25,-)
* vereiste minimum vooropleiding: MAVO-niveau. Aanbevolen vooropleiding HAVO/VWO/HBO-niveau.

Toelichting bij: *Usui Systeem van Reiki
Op de opleiding gebruiken wij Reiki en de Reikisymbolen volgens het Usui Systeem, aangevuld met meditaties van Dr. Usui en Dr. Hayashi.
Stromingen in Reiki zijn zo divers als de kleuren van de regenboog. Mogelijk heb je een andere Reiki-methode geleerd dan wij beoefenen. Voel je je aangetrokken tot de inhoud van onze opleiding, maar heb je je Reiki niet volgens het Usui Systeem geleerd, dan ben je net zo welkom.
Het beste maak je dan een afspraak met Arianne Groeneveld voor een verkennend gesprek. We kijken dan of je Reiki I en II voldoende aansluiten bij de opleiding of dat er eventueel nog een aanvulling nodig is.
Ook als je nog geen Reiki hebt geleerd kun je een gesprek aanvragen. Circa 40% van de HART studenten is Reiki gaan leren nádat zij het verlangen voelden de HART Opleiding te gaan doen.
De kosten van een verkennend gesprek zijn € 25,-.
 

Wat kun je verwachten na 1 jaar HART Therapeuten Opleiding?

*Je hebt een diepere ervaring van Reiki en de Reikisymbolen.
*Je kunt goed omgaan met wát je maar tegenkomt in een Reikibehandeling.
*Je kunt cliënten ondersteunen om hun emoties helemaal te voelen.
*Je kunt cliënten deskundig helpen om helderheid te krijgen wanneer ze met dingen zitten.
*Je kunt cliënten begeleiden in The Work of Byron Katie.
*Je hebt een duidelijke ervaring van je ware aard.
*Je hebt door wanneer je in een kindprogrammering schiet en kunt weer snel terugkeren naar je vrije ruimte.
*Je hebt gauw door wanneer je vastzit in gedachtenspinsels en kunt er snel weer uitkomen.
*Je hebt de waarde van eerlijkheid leren kennen en gaat confrontaties niet meer uit de weg.
*En als je kinderen hebt: je bent een betere ouder voor ze wanneer je je eigen kindverwondingen heelt!
 

Plaats, kosten, begeleiding, max. aantal

De HART Therapeuten Opleiding is intern (maar wie dichtbij woont mag ook thuis gaan overnachten) en vindt plaats op het Helios Centrum in Heerde. Ons centrum ligt op de Veluwe, midden tussen Apeldoorn en Zwolle in, en is zowel met auto als openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken. Het centrum is mooi en landelijk gelegen op een eigen terrein van 7000m2.

Wij werken in de HART Therapeuten Opleiding met kleine opleidingsgroepen omdat wij het belangrijk vinden om voldoende aandacht aan iedere deelnemer te kunnen besteden. Daarom nemen wij per opleidingsjaar niet meer dan 16 mensen aan.
Aantal deelnemers in het tweede en derde jaar: minimum 10, maximum 16.
 

Gegeven door:

 

Arianne Groeneveld

Begeleider Arianne  Groeneveld

 

Op mijn 16e begon ik mij af te vragen of er meer was dan waar ik en iedereen om mij heen zich druk over maakte. Dat was meteen het begin van mijn zoektocht naar de zin van het leven. Ik studeerde enige tijd psychologie aan de Vrije Universiteit maar liep stuk op de oppervlakkigheid van de psychologie in die tijd (behaviourisme). Ik zocht meer spiritualiteit en diepgang en kwam terecht bij de psychologie van het oosten, bij het Boeddhisme en de Advaita Vedanta. Ik studeerde af in Indiase talen en filosofie aan de Rijksuniversiteit Utrecht en werd meditatielerares toen ik 23 jaar oud was.

Na 15 jaar les te hebben gegeven in Sanskriet en meditatie kwam ik in contact met Reiki. Reiki raakte mij diep, het is voor mij een fysiek/energetische weg naar mijn ware zelf geworden die ik met veel plezier zelf beoefen en aanbied in mijn cursussen. Ik werd in 1988 tot Reiki Master opgeleid door Grandmaster Phyllis Lei Furumoto en behoor daarmee tot de eerste generatie Reiki Masters in Nederland.

De psychologie kwam terug in mijn leven in nieuwe, inspirerende gedaantes: Innerlijk Kind werk, Co-counseling, Voice Dialogue, Gestalt therapie, Core-energetisch lichaamswerk, The Work of Byron Katie en Geweldloze Communicatie. Ik volgde er trainingen en opleidingen in.

De HART Opleiding is door mij vormgegeven op basis van mijn ervaring van wat werkt en niet werkt op het gebied van bewustwording en innerlijke groei. Ik geef de opleiding met heel veel plezier.

 

Ervaringen van studenten
De ervaring van een deelnemer na het 1e jaar van de HART Therapeuten Opleiding:
"Ik ben ballast kwijt geraakt en heb energie en levensvreugde aan kunnen vullen. Ik heb contact kunnen leggen met ‘de stroom van het leven’ en durf me daar aan over te geven. Ben daardoor meer in contact met mezelf en anderen. Heb meer vertrouwen gekregen. Heb een enorme liefde, warmte en geborgenheid ervaren die ik nu, denk ik, vooral nonverbaal kan uitstralen naar mijn eigen cliënten. Mezelf leren kennen in mijn ware aard, voor mezelf opkomen. Grenzen verleggen en aangeven. Ik heb geleerd er te zijn voor anderen zonder daarbij mezelf uit het oog te verliezen."
Ingrid, klinisch psycholoog
 

Wat heeft 3 jaar HART opleiding jou persoonlijk gebracht?
Het heeft me vrij gemaakt! Vrij van de vernauwing die gedachten met zich meebrengen. Vrij van verhalen waarvan ik overtuigd was dat ze bij me hoorden en dat ze de waarheid bevatten. Vrij van mensen labelen en in hokjes plaatsen. Vrij van me leeg te voelen in mezelf en de liefde en goedkeuring buiten mezelf te zoeken. Het heeft me geleerd hoe ik bij mijn ware zelf te komen. Te zien hoe alle liefde en vrede in mijzelf zit! Ook heeft het me tools gegeven die ik zo goed thuis kan gebruiken bij de opvoeding van mijn kinderen. Alleen daarvoor al is het een gouden opleiding. Het heeft me rijk gemaakt van binnen en mijn hart weer over laten stromen van liefde en vertrouwen!!!
Kortom: vrijheid en vervulling.
Fenny Grimme
 

De HART Therapeuten Opleiding heeft mij onnoemelijk veel gebracht. In een veilige, warme en liefdevolle omgeving heb ik heel veel zelfinzicht gekregen. Ook ben ik minder gaan oordelen, meer in contact met mijzelf en daarmee met de ander gekomen, sta ik meer open voor de levensenergie, en kan ik meer rusten in Zijn. Uiteindelijk was het een thuiskomen in mijzelf.
De opleiding is heel praktisch. Door veel te oefenen, krijg je een uitgebreide gereedschapskist met materiaal waarmee je als therapeut meteen aan de slag kunt. Voorbeelden: Voice Dialogue-methode, The Work van Byron Katie, Gestaltwerk, Bio-energetisch lichaamswerk. Prachtige en heilzame technieken!
En dat alles in een HART-groep waarin je ook groeit door met elkaar lief en leed te delen. En lekker koken dat ze op Helios kunnen!
Maurice van H

* Lees hier meer ervaringen

* Klik hier voor de boekenlijst HART Opleiding
* Klik hier voor het HART in de praktijk-weekend
* Lees hier praktische info over belastingaftrekbaarheid van de HART Opleiding
* Lees hier de Klachtenprocedure van de HART Opleiding (wettelijk verplicht)
* Ga naar HART Opleiding 2e jaar
* Ga naar HART Opleiding 3e jaar

 


 

 

 

Helios Centrum Groep