headerimg

 

October 2022

Lieve mensen,
 

Terwijl ik dit schrijf zijn we in de vierde week van onze road trip aan de Costa Azahar in Spanje beland. 1 november vliegen we weer naar huis en laten we onze camper hier achter.

Wonen en werken op een centrum als het onze is best intensief. Een nogal dienstbaar gebeuren: de uren van de dag vullen zich met gemak met duizend-en-een dingen! In periodes zoals deze maken we ons daar letterlijk van los en openen ons voor wat we door de drukte thuis over het hoofd kunnen zien: een volgende stap voor ons en Helios.
 
Op zijn tijd afstand nemen van iets waar je midden in zit is zo belangrijk! Daar hoef je niet per se voor op vakantie. Ook door een meditatief bewustzijn te ontwikkelen kun je leren uit te zoomen en vanuit een ruimer en intuïtiever perspectief naar je dagelijkse leven te kijken.

Ons geeft het in ieder geval vaak nieuwe inzichten en inspiratie waardoor we door de jaren heen de koerswijzigingen van Helios konden doen die het leven van ons vroeg. Een soort ‘meesurfen op de golven van het leven’

En dan… de volgende stap
Het geeft ons nog steeds diepe bevrediging dat we met Helios iets bij kunnen dragen aan wat de wereld het hardste nodig heeft: meer liefde en bewustwording. Er is helaas altijd de financiële factor: het runnen van een centrum als het onze brengt veel kosten met zich mee. Dat betekent dat deelname aan onze workshops en retraites vaak te kostbaar is voor mensen met weinig inkomen.
 
Ik (Dick) wil graag ook voor hen mogelijkheden scheppen. In deze fase van mijn leven geef ik met plezier zo nu en dan ‘pro deo’ retraites, ook al blijft het een uitdaging, juist in deze tijd, om Helios ‘drijvende’ te houden.

Daarom bied ik, naast de andere twee retraites die ik al met Ester geef, nu ook samen met haar de Satsangha Seva vijfdaagse meditatie-retraite aan. We huren die dagen geen kok in maar vragen van de deelnemers een groter stuk dienstbaarheid dan gebruikelijk (Seva): het bereiden van eten wordt om beurten door de deelnemers zelf gedaan.

Seva betekent in deze retraite ook dat je bereid bent om een vorm van dienstbaarheid aan een andere deelnemer aan te bieden: dat kan een Reikibehandeling zijn, een massage, een goed gesprek of iets anders waarin jij een unieke kwaliteit hebt en wat een geschenk voor de ander kan zijn.

Wil je meer weten over het programma van deze budget retraite?
Hier vind je alle informatie en kun je je ook aanmelden.
Cursusbijdrage: € 250,00 inclusief alle overnachtingen en maaltijden. Data: 30 november t/m 4 december 2022 en 27 februari t/m 3 maart 2023.

Zeven Poorten naar Zijn
Wil je liever een retraite met alleen lichte afwascorvee en worden verwend door onze professionele koks Joost en Therese? Dan is er voor jou de Zeven Poorten naar Zijn driedaagse van 10 t/m 13 november.
Info en aanmelding

Massagedag en massage avond voor paren
Tenslotte geef ik komende maand, naast een massagedag (zondag 20 november, nog plaats voor 2-3 vrouwen) en een paren massage avond (woensdag 9 november) ook weer een:

Leven vanuit Liefde weekend voor paren (van 25 t/m 27 november)
Er is nog plaats voor een 2-3 paren. Als je mee wilt doen, wacht niet te lang! Meer info en aanmelding.
 

‘Leven vanuit Liefde’ nu ook als e-book verkrijgbaar!
Vanaf volgende week woensdag 26 oktober is Dick’s boek ‘Leven vanuit Liefde ook als e-book verkrijgbaar voor € 6,95, zowel bij de uitgever als bol, bruna enz. Ook bij KOBO PLUS voor wie daar een abonnement op heeft. Koop het direct bij de uitgever.
Voor al onze boeken en bestelmogelijkheden kijk hier.

Reiki 1 cursus | 25-27 november | Arianne met Margreet Calter
Deze cursus zit meer dan vol. Je kunt je wel bovenaan op de wachtlijst laten zetten met nog kans op deelname. De eerstvolgende Reiki 1 cursus vindt plaats op 24-26 maart 2023. Voor info kijk hier.

Reiki 2 cursus | 11-13 november | met Arianne Groeneveld
Voor iedereen die al Reiki 1 leerde. Reiki 2 brengt je leven naar een andere dimensie: meer kracht, spirituele diepgang en meer mogelijkheden om iets voor anderen in nood te kunnen betekenen. Hier vind je meer info en kun je je opgeven.

Reiki 2 opfrisavond | donderdag 24 november | met Arianne Groeneveld
Een avond voor iedereen die de Reiki 2 cursus bij Arianne of Dick deed.
We frissen alle symbolen en technieken op en behandelen elkaar met Reiki 2.
Meer info en aanmelding.

Slachtofferschap
Dick Nijssen

Misschien wel de moeilijkste opgave in een mensenleven is het om elke vorm van slachtofferschap los te laten. We hebben in de loop van ons leven allemaal pijnlijke ervaringen opgedaan: ouders die je niet of onvoldoende zagen, nare gebeurtenissen, keuzes die voor jou gemaakt werden en die niet in jouw belang waren, pestgedrag van anderen en ga zo maar door.

Wat je ook meegemaakt hebt, laat het geen alibi zijn om in verwijt, wrok of andere negatieve gevoelens te blijven hangen. Ga zien dat wat een ander je ook ‘aangedaan' heeft, hij of zij vanuit zijn achtergrond op dat moment blijkbaar niet tot iets anders in staat was. Besef dat zolang je nog verwijt of wrok naar een ander voelt (of zelfs alleen maar weerstand ervaart in iemands aanwezigheid) er nog werk aan de winkel is.

Het kan aantrekkelijker zijn om in een bovenlaag van boosheid of irritatie te blijven hangen om maar niet de onderliggende pijn te hoeven voelen, de pijn van gemis. Want als we onszelf gevoelens van rouw toestaan dan blijkt dat vaak niet eens zozeer rouw om wat er gebeurd is, maar rouw om wat er niet is geweest.

Erkenning daarvan maakt de weg vrij om de vaak onrealistische verwachtingen en eisen die we nog naar anderen hebben, los te laten. Pas dan bevrijd je je uit de rol van een afhankelijk kind en word je werkelijk volwassen. Dan word je ook in staat om je behoeftes te benoemen naar de ander op een ruimte-gevende manier en kan je ermee dealen of de ander nu wel of niet aan die verwachting kan of wil voldoen

Weet dat zolang je weerstand naar iemand blijft voelen, vanuit welke vorm van slachtofferschap dan ook, je energetisch met die persoon verbonden blijft. Vergeving van die ander doe je dus niet zozeer voor die ander maar doe je vooral voor jezelf. Ware vrijheid ervaar je alleen als je in contact open aanwezig kunt blijven.

Wij wensen jullie een fijne herfst toe!

Hartegroet,
Dick, Arianne en het gehele Helios team


Helios Centrum Groep

De website van Helios Centrum Heerde maakt gebruik van cookies.
Wat betekent dit voor u?