headerimg


Kerstnieuwsbrief 2020

Lieve mensen.

Hoe is het met jullie? Is het nog goed genoeg leven in jullie corona universum?

Naast dat corona een nare ziekte kan veroorzaken en via de maatregelen economische narigheid, kan het, voor wie er open voor staat, ook een transformerende factor zijn. Het maakt je bewust van wat echt belangrijk is in je leven en wat je prima kunt missen.

Althans, dat doet het bij ons. De voorjaars-lockdown liet ons samen achter op 8000 m2 terrein met 10 gebouwen en gebouwtjes. We kwamen in intiem contact met iedere vierkante centimeter van ons terrein, met ons roodborstje en onze eekhoorn, met de bloemen overal maar ook met welig tierend onkruid.

De verkoop van Helios was vlak daarvoor op het laatste nippertje niet doorgegaan en wij vroegen ons steeds meer af: willen wij hier wel weg? Of is het toch mogelijk het bedrijf zo in te richten dat het vooral leuk is om het te runnen en er cursussen te geven? Minder intensief, meer ontspannen?

Ons antwoord was: ja, met wat aanpassingen moet dat kunnen. Wij hebben uiteindelijk de nog overgebleven aspirant-kopers laten weten dat we van verkoop afzien en de verkoop info van internet gehaald.

Het is een hele reis geweest: we hebben Helios helemaal losgelaten (we waren de a.s. eigenaars in december 2019 al aan het inwerken!) en het weer helemaal terug ontvangen. Het voelt als een nieuwe, frisse start, onbelast, vrij, plezierig. Die nieuwe energie trekt op zijn beurt weer zoveel huurders aan dat we in de weekenden van 2021 al bijna vol zitten!

Die frisse start vind je ook terug in ons programma 2021. Nieuw zijn de laag geprijsde meerdaagse meditatie retraite ‘Zeven poorten naar Zijn’ en de midweek retraite ‘Overgave aan Zijn’. Wij hopen daarmee veel mensen te kunnen bereiken met wat ons na aan het hart ligt: leven vanuit Zijn. De prijs voor dit soort aanbod is laag om deelname voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken.

 

Wie heeft het gedaan?

Ik (Arianne) herinner me nog goed een grappig voorval toen mijn kinderen klein waren. Mijn jongste (2 jaar oud) liep hard tegen een stoel op en deed zich flink pijn. Onmiddellijk sloeg hij de stoel en zei: ‘Stoute stoel!’

Mij trof dit als de oervorm van een veel voorkomend verschijnsel: is er pijn/lijden/beperking, dan neigen wij rond te kijken wie het heeft gedaan en gaan wij bedenken hoe wij die persoon kunnen straffen. Zelfs al is er geen voor de hand liggende veroorzaker - dan bedenken wij er wel een.

Wiens schuld?
De corona-virus uitbraak geeft ons niet veel concrete handvatten: dat stukkie RNA-ongeluk dat van dier naar mens overgesprongen is, daar kun je niet bevredigend boos op worden, het is te onpersoonlijk en te ongrijpbaar. Is het dan de schuld van China? Of hebben anderen het virus gefabriceerd met slechte bedoelingen?

Naast boosheid over het ontstaan speelt ook de angst dat je misschien niet tot de bofkonten zal behoren die ‘er niets van merken’ als je het krijgt.

Steeds maar bang zijn is slopend, dus is het verleidelijk een uitweg te zoeken: het virus bestaat niet, het is een illusie (om maar een voorbeeld te noemen), verzonnen om de mensheid tot slaaf te maken. Het valt me op dat veel mensen die dat geloven alleen nog maar banger zijn, maar nu voor de samenzwering die hen tot slaaf wil maken. Die angst geeft wel de mogelijkheid van een uitlaadklep: je kunt de strijd aanbinden tegen deze net wat beter concreet te maken vijand.

De Pest
Ik las onlangs het boek ‘De Pest’ van Albert Camus. Het gaat over een pestuitbraak in een Franse kolonie en is al in 1947 geschreven. Toch leest het alsof het ook over de corona epidemie gaat. Ook hier keren aardig wat bewoners van het stadje zich tegen de maatregelen van de overheid. Terwijl mensen om hen heen een vreselijke dood sterven door de builenpest, zijn ze vooral bezig met nog zo veel mogelijk leuke dingen te doen en proberen te ontsnappen aan de regels die de epidemie moeten indammen - met desastreuze gevolgen.

Het is een enorme uitdaging om in het ongemak te blijven zonder eruit te vluchten naar boosheid en zonder je angst voor corona te vervangen door een andere angst. We weten even niet hoe nu verder. Het blijde vooruitzicht van het verlossende vaccin is voor sommigen overschaduwd door angstaanjagende informatie die heel goed niet waar zou kunnen zijn maar hen toch gegijzeld houdt.
De illusie dat we weten wat er gaat gebeuren, is geknapt als een zeepbel.

Ontspannen in niet-weten
Hoe zou het zijn om op te houden wild om ons heen te slaan en onszelf de kans te geven te ontspannen in leven-met-onzekerheid? Die onzekerheid is namelijk altijd al de enige zekerheid: ook voor corona hadden wij maar een heel beperkte controle over wat er gaat gebeuren in onze levens.

Wanneer je diep in jezelf voelt dat je eigenlijk geen enkele controle hebt, kun je paniek voelen. Als je die helemaal durft te voelen, kun je, daaraan voorbij, in een onmetelijk diepe rust terechtkomen. Alsof je een kindje bent op de schoot van Moeder Natuur en haar liefdevolle hartslag voelt, haar rustige ademhaling. Je kunt een veiligheid en geborgenheid ervaren die sowieso niet in de wereld van controle-te-lijken-hebben-over te vinden is.

Onze nieuwjaarswens voor jou
Onze nieuwsjaarswens voor jou en ons allemaal is dat wij erin slagen te ontspannen in wat is, en vanbinnenuit steeds mogen voelen wat onze volgende stap is. Dat we onze angst niet omzetten in vijand-denken maar dat ons antwoord op deze pandemie juist meer liefde en verbondenheid is.

We kunnen een vijand zoeken om tegen te kunnen strijden maar… we kunnen er ook steeds weer voor kiezen het niet te doen.
Arianne Groeneveld
 

Bericht van Dick

Recent heb ik een Meditatie & Zelfrealisatie retraite gegeven. Het was een heel fijne en bevredigende ervaring voor mij en de deelnemers. Ik verlang ernaar meer mensen te laten proeven van de stille vreugde die ik zelf zo vaak ervaar, met name in mijn dagelijkse meditaties.

Een weekend als dit maar ook de "Zeven poorten naar Zijn" driedaagse of de 'Overgave aan Zijn' vierdaagse kan je een kickstart geven in het thuis regelmatig gaan mediteren. Meditatie zorgt er met name voor dat er meer gelukshormonen door je systeem gaan circuleren. In de retraites die ik geef zit je niet alleen te mediteren maar verlevendigen we ook op andere manieren de bron van vreugde in jezelf.

2-4 april geef ik weer een Meditatie & Zelfrealisatie weekend.
€ 220,- incl. volpension.

11-14 februari | Zeven poorten naar Zijn driedaagse
€ 295,00 incl. volpension

Het Zijn is een intens wakkere ruimte in jezelf, de enige 'plek' van waaruit je werkelijke vrede, vreugde en vrijheid kunt ervaren in relatie met de wereld om je heen. Er zijn verschillende ingangen naar dit Zijn. Eckhart Tolle schrijft erover in zijn boeken. Wij gaan in deze 3-daagse de 7 belangrijkste poorten, zoals wij deze ingangen noemen, diepgaand verkennen. Dit doen we via specifieke meditatie-technieken en mooie Zijnsgerichte oefeningen.

3-6 mei | Overgave aan Zijn 4-daagse midweekretraite | € 295,00 incl. volpension

Heb je al ervaring met meditatie? Heb je ook al eerdere ervaring opgedaan met het geven en ontvangen van Deep Space massage of de Kashmierse massage? Zou je graag willen verkennen hoe het is om 4 dagen lang een vrij intens meditatie programma te volgen? Om te ervaren hoe het is om elke dag vanuit een staat van verruimd bewustzijn een Deep Space massage uit te wisselen? Daarbij te ervaren hoe je de gelukzaligheid die er in meditatie te ervaren valt, meer kunt 'grounden' en belichamen via massage en helende aanraking?

Dan ben je welkom op deze retraite. Mail je eerdere ervaringen op dit gebied eerst naar Dick waarna hij zal aangeven of je je kunt aanmelden.

19-21 maart | Leven vanuit Liefde weekend voor paren | € 315,00 pp incl. volpension

Het extra ingelaste Leven vanuit Liefde voor parenweekend van 1-3 januari, dat al bijna volgeboekt was, gaat dus niet door. De eerstvolgende datum wordt nu 19-21 maart. 

Deep Space massage avonden en dagen

Nu alle geplande massage avonden en dagen zijn afgelast hebben we alweer de eerste nieuwe data ingepland:

Woensdag 20 januari een Deep Space massagedag voor singles en paren
Donderdag 21 januari een Deep Space massage avond voor paren
Woensdag 27 januari een Deep Space massage avond voor singles
Nieuw bijgepland: Zondag 28 februari Deep Space massagedag voor singles en paren

Meer data volgen, dus houd onze website in de gaten!
 

Zen Reiki in coronatijd

Ik (Arianne) heb al een aantal goed bezochte Reikicursussen gegeven sinds corona. De maatregelen vormen een uitdaging die we zijn aangegaan. Er zijn mooie, warme en verbindende Reikicursussen uit voortgekomen waarin we een mondkapje opdeden tijdens het behandelen en verder de 1,5 m aanhielden.
Er is niemand besmet geraakt tot dusverre (sowieso in geen enkele groep op Helios!), wel waren de deelnemers nog blijer dan normaal met hun voelbaar veel intenser stromende levensenergie.

Juist nu is het belangrijk te werken aan een goed doorstromend energiesysteem. Dat levert je veel gezondheidsvoordelen op.

Hieronder de eerstkomende cursus data met een link naar de info:

Reiki 1 | 26-28 maart | met Arianne Groeneveld | € 295,00
Reiki 2 | 19-21 maart | met Arianne Groeneveld | € 525,00
 

Nieuw | Reiki kinderboek 'Superheld Reiki'
Reiki Master en onderwijsdeskundige Marian Boers werkte in de 90’er jaren met ons samen op Helios. Ze is momenteel nauw betrokken bij een project dat kinderen in contact wil brengen met Reiki. Dit wil ze graag delen met iedereen die enthousiast is over Reiki:

Superheld Reiki in groep 4

Zodra collega Reikimaster Berthy Cambier mij vertelde over het boek Super Reikinho van de Portugese Reikimaster Silvia Oliveira dat Berthy bezig was te vertalen, werd ik net zo enthousiast als zij en zijn wij in 2019 naar Portugal afgereisd om de projecten van Silvia te bezoeken. We hebben daar o.a. een aantal Reikilessen op een basisschool mogen meemaken. Wat een belevenis!

En nu, anderhalf jaar later ligt het boek 'Superheld Reiki' in alle boekhandels en heb ik toestemming gekregen om samen met Berthy als mijn assistente, mijn kinderen van groep 4 les over Superheld Reiki te geven. Hoe bijzonder is dat!

Een droom die uitkomt: kinderen leren hoe ze telkens weer kunnen kiezen om te leven en te handelen vanuit wie ze werkelijk zijn.
Het boek als leidraad biedt tal van mogelijkheden om kinderen te vertellen over de levensenergie, deze te leren voelen en te ervaren zodat ze telkens weer terug kunnen keren naar hun eigen innerlijke kracht en rust.

De lessen geven we natuurlijk op een speelse manier: we lezen een stukje van het verhaal voor, waarbij het popje Superheld Reiki vrolijk meedoet, we praten met de kinderen over het gelezen stukje, we tekenen en we doen samen yoga oefeningen. Daarnaast leren we de kinderen aan de hand van kindermeditaties hoe zij zich in alle rust naar binnen kunnen keren. Ook de 5 Reiki leefregels komen bij dit alles natuurlijk aan bod.

Momenteel werken Berthy en ik aan een lesprogramma en een training voor leerkrachten, alsmede aan een programma voor ouders/opvoeders en alle mensen die met kinderen en Reiki willen werken. Zodra de coronamaatregelen ruimte bieden gaan we informatieavonden organiseren. Informatie daarover is binnenkort terug te vinden op onze website. Houd deze site dus in de gaten.
Een liefdevolle groet van Marian Boers mede namens Berthy.

Met dit superleuke Reiki nieuws voor kinderen en hun ouders sluiten wij af. Heb het goed en tot ziens!

 

 


Helios Centrum Groep