helios
headerimg

Satsangha Seva meerdaagse retraite


Agenda:

 dinsdag 10 september 2024 14:00 uur - zondag 15 september 2024 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 330.00 incl. volpension

Dit is de 6-daagse zomer retraite!

 maandag 17 maart 2025 11:00 uur - vrijdag 21 maart 2025 11:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen € 275.00 incl. volpension

Low-budget retraite

Low-budget retraite

Het geeft ons een diepe bevrediging met onze retraites op Helios iets bij te dragen aan wat de wereld het hardst nodig heeft: liefde en bewustwording. Er is helaas altijd de financiële factor: het runnen van een centrum als het onze brengt veel kosten met zich mee waardoor de financiële drempel voor mensen met weinig inkomen soms te hoog is. Ook die mensen willen we bereiken.

In deze ‘Satsangha Seva’ retraite huren we geen kok in. Er is geen winstoogmerk. De begeleiders werken ‘pro Deo’. Dat betekent dat het ‘Seva’ aspect een belangrijke rol speelt in deze week. Seva betekent dienstbaarheid. In deze meerdaagses kan dat, naast de afwas doen, ook het bereiden van maaltijden inhouden.

Seva betekent in deze retraite ook dat je bereid bent om een vorm van dienstbaarheid aan een andere deelnemer aan te bieden: dat kan een Reikibehandeling zijn, een massage, een mini-workshop voor (een deel) van de groep, een goed gesprek of iets waarin jij een unieke kwaliteit in hebt en wat een geschenk voor de ander kan zijn.

Wat betreft het Satsangha aspect van deze vijfdaagse: Sat zou je kunnen vertalen als Dat wat is, het pure bewustzijn van je Ware Aard. Satsangha betekent het samenkomen in een gemeenschappelijke gerichtheid daarop: het dieper realiseren wie we werkelijk zijn en dat samen in deze dagen vormgeven.

Het programma

Het programma

In deze retraite scheppen we een structuur die ons daarin ondersteunt, waarin we dagelijks gezamenlijk mediteren: ’s ochtends starten we voor het ontbijt om 8.15 uur met een yin-yoga les. Daarna doen we een zitmeditatie. In de tweede ochtendsessie na het ontbijt doen we weer een zitmeditatie.

Meditaties zijn naar keuze 50 minuten of 40 minuten met 10 minuten naliggen. Deels zijn het geleide meditaties zoals de Tibetaanse hartmeditatie en het Zelfonderzoek.

In de tweede ochtendsessie maken we ook tijd voor wat passend voelt in het moment zoals voor verdiepende Zijnsgerichte oefeningen in tweetallen en adem- of energiewerk.

De middag is gereserveerd voor onderlinge Seva uitwisselingen. Soms neemt dat de vorm aan van een of meerdere mini-workshops door een van de deelnemers. Daar kun je naar keuze aan deelnemen.

Dit zijn gedeeltelijke stilteretraites: de ochtenden zijn ‘in stilte’. Aan het eind van de middag is er weer een gezamenlijke meditatie om 17:15 waarna we om 18:30 ons diner hebben. In de avond bieden we ook nog een programma aan.

Onze ervaring is dat je juist door de combinatie van meditatie en dienstbaarheid grote doorbraken kunt ervaren in het dieper thuiskomen in wie je werkelijk bent. Bovendien is het heel vreugdevol en verbindend om op deze basis samen te zijn.

Wij nemen maximaal 18 deelnemers aan.

Meld je alleen voor deze retraite aan als je een serieuze commitment hebt om deel te nemen aan het het hele programma dat Dick en Ester aanbieden. Dit houdt ook in dat je aanwezig bent bij alle meditaties tenzij je corveedienst heb.

Testimonial

“Nogmaals een bijzonder hartelijk dank voor de gehele organisatie. De connectie en samenwerking tussen jou en Ester voelt als heel krachtig, puur en soepel. Jullie openheid en medemenselijkheid (bvb delen van eigen irritaties/triggers/frustraties) draagt bij aan veiligheid en gelijkwaardigheid in de groep.” Gegroet, Chantal J.

“De midweek Satsanga, heb ik weer ervaren als een warm, welkom bad. Mijn dank aan alle deelnemers en speciaal voor jullie, Dick en Ester, als kundige begeleiding.” B. van Tongeren


Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Ester Bitter

Begeleider Ester  Bitter

Ester Bitter over zichzelf:

Als autonoom kunstenaar ontdekte ik al vroeg de parallellen tussen het scheppingsproces in de kunst en hoe het leven zelf vorm krijgt. Als kunstenaar ontdekte ik dat je niet de doener bent maar het instrument.
In een periode van diepe depressie met angstaanvallen werd ik ineens midden in de winter verliefd op het leven. Ik voelde diepe vreugde zonder oorzaak. Dit gevoel verdween weer en ontstond er een diepe leegte waardoor het zoeken heftig toenam in de vorm van transpersoonlijke psychologie, Prana Healing, bodywork, qigong, quantum healing, en nog vele korte cursussen. Jaren later werd ik wakker en herkende dat er niets is en ook nooit iets is gebeurd. Dat was een werkelijke verschuiving in het zien. Ik zag de werkelijke schoonheid van de leegte waar ik zo bang voor was. 
Zo ontstond Spirit of Eden, het paradijs dat er altijd is en wat je nooit verlaten heeft.

Voor mij is het dagelijks leven een meditatie waarin alles als uitnodiging voelt om dit zien. En soms ook totale angst en verkramping door het idee dat ik zus of zo moet zijn.

In ons centrum geven we aantal verschillende ingangen die steeds naar hetzelfde verwijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Levensintimiteit, sessies en retraites voor stellen waarin je samen de onvoorwaardelijkheid van het leven in elkaar leert te ontdekken. Levenskunst, een combinatie van satsang, dans en een speels creatieve uitnodiging om de stilte in de beweging
van de kwast op het doek te kennen, of de kou van de klei te voelen.
De overgave en vreugde te voelen van het moment.

Mijn kwaliteiten zitten er vooral in dat ik me open stel in het moment en vertrouw op de beweging die van daaruit wil ontstaan. Ik weet niets. Zo is elke ontmoeting voor mij een geschenk.
Helios Centrum Groep