helios
headerimg

Satsangha zesdaagse intensive


Agenda:

 dinsdag 12 november 2024 14:00 uur - zondag 17 november 2024 17:00 uur Aanmelden

Dick Nijssen, Ester Bitter € 395.00 Inclusief volpension

Heb je al eerder een Satsangha Seva retraite gedaan?

Heb je al eerder een Satsangha Seva retraite gedaan?

Of andere retraites gevolgd? Is je verlangen om dieper thuis te komen in je Ware Zelf en van daaruit te leven inmiddels de drijvende kracht in je leven geworden? Dan is deze Satsangha Intensive ‘the place to Be”.

Meer nog dan in de ‘gewone’ Satsangha Seva retraite is dit programma toegespitst op intensievere meditatie-beoefening en Zijnsgerichte processen, met meer stiltetijd en minder Seva. Het koken laten wij deze dagen dan ook over aan ingehuurde koks waardoor je geen programma-onderdelen hoeft te missen. De prijs van deze dagen is daarom wel iets hoger.

Wat betreft het programma: door de dag heen zijn er 4 of 5 ‘meditatierondes’. Elke ronde bestaat eruit dat we starten met yoga of qigong eventueel in combi met wat ademwerk (pranayama) waarna er een stiltemeditatie volgt van naar keuze 40 minuten met naliggen of 50 minuten zonder naliggen.

Gewoontepatronen oplossen

Het hoogste doel van onze meditatie-beoefening is niet om bijzondere en gelukzalige staten van bewustzijn te ervaren, hoewel dat een fijn bijkomend effect kan zijn van deze dagen. Belangrijker is het volledig en helder leren aanwezig te blijven bij wat er zich zoal aandient aan niet doorleefde en verwerkte ervaringen.

Die ervaringen uiten zich via mentale onrust en /of emoties en fysieke gewaarwordingen. Door daar heel aandachtig bij te blijven krijgen ze de kans zich te ontladen.

Ook onbewuste en diep zittende gewoontepatronen kunnen zo ‘doorzien’ worden en hun greep op je verliezen. Dat is een subtiel proces waarin we je graag begeleiden. Jouw body-mind krijgt zo de kans om versluieringen op te lossen die er nog zijn tussen jou en de Bron van bewustzijn.

Ademsessies

Deze dagen zullen er twee uitgebreidere ademsessies plaatsvinden. Daarmee kunnen we op een andere manier dan via meditatie onze body-mind verder bevrijden van wat ze in het Oosten ‘samskara’s’ noemen. Dit zijn diep ingesleten gewoontepatronen en neigingen die verankerd in het onderbewuste sluimeren en op elk moment getriggerd kunnen worden. De meeste mensen worden erdoor geleefd zonder dat ze zich ervan bewust zijn.

Voor verdere fine-tuning van het meditatie-proces zijn er vraag en antwoord sessies zoals de Satsangbijeenkomst in de avond.

Zelfonderoek

De stilte die we door de dag heen handhaven zal soms doorbroken worden door wat we ‘Inquiries’ noemen. Die bestaan uit oogcontactoefeningen in tweetallen waarin we via herhaalde vraagstellingen je uitnodigen om, voorbij alle antwoorden van de mind, je Ware Aard direct te realiseren. Daarnaast biedt Ester iedere deelnemer de mogelijkheid aan voor een individuele Satsang-sessie.

Gegeven door:

Dick Nijssen

Begeleider Dick  Nijssen

Dick over zichzelf: op mijn 17e ervaarde ik een radicale shift in bewustzijn: er opende zich een onbegrensde ruimte in mij waarin mijn gebruikelijke gevoel een 'ik' te zijn niet meer aanwezig was. Deze peilloos diepe ruimte is sindsdien altijd aanwezig gebleven. Had iemand mij destijds kunnen verklaren en begeleiden dan had ik er niet alleen in kunnen ontspannen, dan had ik er waarschijnlijk ook intens van kunnen genieten! Helaas was er niemand die mij kon ondersteunen bij wat mij was overkomen. Het gevoel als het ware op te lossen in onbegrensdheid resulteerde bij mij in die tijd vooral in verkramping en paniekaanvallen.

Drie jaar later leerde ik Transcendente Meditatie en ging ik trouw twee keer per dag mediteren. Daarmee kon ik mij voor het eerst weer diep ontspannen en geleidelijk aan vertrouwen opbouwen dat het veilig was om naar binnen te keren en mij over te geven aan ‘mijn’ onbegrensdheid. Met name tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar heb ik zeer intensief gemediteerd. Ik heb in die tijd meerdere meditatie retraites gedaan waarvan de langste 11 maanden duurde.

Na 10 jaar gemediteerd te hebben kwam in 1986 Reiki in mijn leven. In 1988 werd ik ingewijd als een van de eerste Reiki Masters in Nederland. Daarna ben ik door het hele land Reikicursussen gaan geven en heb in die jaren een paar duizend mensen Reiki geleerd. Het intensief bezig zijn met Reiki bracht mij persoonlijk een 'warmere', meer hartsverbonden beleving van die grenzeloze en inmiddels vreugdevolle ruimtelijkheid in en om mij heen.

Vanuit de open bron van liefde en vreugde die ik altijd in mij aanwezig voel, zelfs wanneer ik pijn en beperkingen tegenkom, schep ik in mijn workshops en retraites een energieveld waarin je je al gauw welkom, gezien en geliefd voelt en het gemakkelijk voor je wordt om diep te ontspannen en ook zelf thuis te komen in deze peilloos diepe bron van liefde en vreugde.


Ester Bitter

Begeleider Ester  Bitter

Ester Bitter over zichzelf:

Als autonoom kunstenaar ontdekte ik al vroeg de parallellen tussen het scheppingsproces in de kunst en hoe het leven zelf vorm krijgt. Als kunstenaar ontdekte ik dat je niet de doener bent maar het instrument.
In een periode van diepe depressie met angstaanvallen werd ik ineens midden in de winter verliefd op het leven. Ik voelde diepe vreugde zonder oorzaak. Dit gevoel verdween weer en ontstond er een diepe leegte waardoor het zoeken heftig toenam in de vorm van transpersoonlijke psychologie, Prana Healing, bodywork, qigong, quantum healing, en nog vele korte cursussen. Jaren later werd ik wakker en herkende dat er niets is en ook nooit iets is gebeurd. Dat was een werkelijke verschuiving in het zien. Ik zag de werkelijke schoonheid van de leegte waar ik zo bang voor was. 
Zo ontstond Spirit of Eden, het paradijs dat er altijd is en wat je nooit verlaten heeft.

Voor mij is het dagelijks leven een meditatie waarin alles als uitnodiging voelt om dit zien. En soms ook totale angst en verkramping door het idee dat ik zus of zo moet zijn.

In ons centrum geven we aantal verschillende ingangen die steeds naar hetzelfde verwijzen. Zoals bijvoorbeeld:
Levensintimiteit, sessies en retraites voor stellen waarin je samen de onvoorwaardelijkheid van het leven in elkaar leert te ontdekken. Levenskunst, een combinatie van satsang, dans en een speels creatieve uitnodiging om de stilte in de beweging
van de kwast op het doek te kennen, of de kou van de klei te voelen.
De overgave en vreugde te voelen van het moment.

Mijn kwaliteiten zitten er vooral in dat ik me open stel in het moment en vertrouw op de beweging die van daaruit wil ontstaan. Ik weet niets. Zo is elke ontmoeting voor mij een geschenk.
Helios Centrum Groep