headerimg

Opleiding Begeleide Meditaties met Klankschalen en Klankbad


Agenda:

Momenteel is er nog geen workshop datum bekend.

Wat houdt deze opleiding in?

Wat houdt deze opleiding in?

Dit is een leerzame, praktische opleiding. Je leert sessies te geven die dienen als ingang om je cliënten of cursisten in verbinding te brengen met innerlijke Stilte.

Dit ontstaat door de klankschalen aan te slaan terwijl je tegelijkertijd een begeleide meditatie in de vorm van een bodyscan, chakra meditatie of het zelfonderzoek begeleidt door de bijhorende teksten uit te spreken.

Dit vereist een bepaalde coördinatie tussen het aanslaan van de schalen, de klank van je stem en het tempo van de woorden.

Je leert om jezelf af te stemmen en te functioneren vanuit puur Bewustzijn.

Door alle begeleide meditaties zelf te ondergaan, door het lezen van boeken en door de uitwisseling tijdens de sessies, verdiep je je begrip over wat Bewust-zijn is: aandachtig aanwezig Zijn. Vanuit deze staat, breng je de andere aanwezigen in dezelfde staat met behulp van de klankschalen en de gesproken tekst.
De klankschalen zijn daarbij uitermate behulpzaam. De aangeslagen schaal voert vrijwel iedereen mee naar een ruimtelijke beleving. Men komt in een toestand van diepe ontspanning. Vanuit diepe ontspanning ervaart men in meerdere of mindere mate Heelheid.

Ervaring opdoen met de klankschalen

Ervaring opdoen met de klankschalen

Een bepaalde basiskennis over de schalen kan niet ontbreken en wordt overgedragen tijdens de cursus. Je leert hoe je een schaal kunt aanslaan, en je leert met verschillende mallets (kloppers) te werken,

Er zijn diverse schalen aanwezig waarmee geoefend kan worden en die je zou kunnen aanschaffen als je wilt. Doordat je meerdere dagen met kwaliteitsschalen zult werken, kun je een weloverwogen keuze maken ten aanzien van het aanschaffen van een schaal. Mocht je reeds schalen in je bezit hebben, dan kun je die meenemen tijdens de cursusdagen. De prijzen van de schalen liggen tussen de € 100,- en € 250,-.

Er wordt geadviseerd om voor aanvang van de cursus juist geen schalen aan te schaffen. Leer eerst welke schalen geschikt zijn. Je bent natuurlijk vrij om je schalen op andere locaties te kopen.
Voor het geven van de begeleide meditaties wordt geadviseerd om met 2 schalen te werken.


Vier vormen van begeleide meditaties

Vier vormen van begeleide meditaties

Tijdens de opleiding ontvang je een cursusboek. Daarin staan de uitgewerkte, gesproken teksten die je kunt gebruiken als afsluiting of als introductie van je meditatie-les, yoga-les, coaching sessie, massage sessie, of therapie sessie. Je cliënt of cursist komt gelijk in een diepe staat van ontspanning, komt uit het denken.

Je kunt wat je leert als volgt in de praktijk brengen:

• het kan worden gebruikt als introductie van de sessie met je cliënt
• het kan worden gebruikt als een volledige sessie zonder andere toepassingen
• het kan zowel voor groepen als voor individuele sessies worden gebruikt

Vier verschillende soorten sessies worden behandeld en geleerd
tijdens de opleiding:

• het geven van een bodyscan in combinatie met de klankschalen
• het begeleiden van een Zelfonderzoek in combinatie met de klankschalen
• het geven van een visualisatie in combinatie met de klankschalen
• het begeleiden van een Chakra meditatie in combinatie met de klankschalen.


Daarnaast leer je ook op de cursus:

• Het kunnen geven van een eenvoudig klankbad voor groepen met diverse klankinstrumenten en teksten

De ervaring leert dat je al gauw het geleerde in praktijk kunt brengen, op een manier die bij jou past! Er is ruimte voor eigen creativiteit.

De aanbevolen boeken op de literatuurlijst zijn ter inzage tijdens het weekend.


Lesmateriaal

Lesmateriaal

Je ontvangt een studieboek met alle informatie.

Aan het einde van de opleiding kun je een certificaat uitgereikt krijgen. Daarvoor dien je de boek- en sessieverslagen te hebben ingeleverd (zie module 2).


Curriculum

De training is gestructureerd in 3 modules. Iedere module leer je verschillende vaardigheden. De duur van de cursus is gemiddeld 5 maanden.

Module 1

Deze module wordt gevolgd tijdens het weekend op Helios Centrum.

Op de vrijdag en de zaterdag wordt het volgende behandelt:
• basis informatie over klankschalen
• welke schalen geschikt zijn bij welke begeleide meditatie
• juiste aanslag met verschillende kloppers
• leren geven van vier verschillende begeleide meditaties in combinatie met de klankschalen
• studie van de verschillende achtergronden van de begeleide meditaties

Tijdens deze opleiding onderga je zelf ook de begeleide meditaties. Je oefent met de schalen en de teksten.

Contacturen docent: 8, // Zelfstudie uren zie module 2, huiswerkopdrachten zie module 2, portfolio 4 uur.
SBU: 14 urur.


Module 2

Deze module vindt niet op het Helios Centrum plaats, maar voer je thuis uit.

Module 2 bestaat uit thuisstudie. Oefenen met klankschalen en met de teksten. Je bent, als je dat zou willen, na een paar keer oefenen in staat om een sessie voor een groep(je) te geven of tijdens een individuele sessie het geleerde in de praktijk te brengen.

Ook lees je de boeken van de literatuurlijst en stuur je de boekverslagen op via de mail. Van de sessies die je geeft, in ieder geval één per meditatie, maak je verslagen. Je verdiept je in de achtergronden van de klankschalen (via internet) en van de begeleide meditaties. Je krijgt een reactie terug op je verslagen, die je weer verwerkt.

Eventueel kun je met je medestudenten uitwisselen en oefenen. Deze module vindt dus niet op Helios Centrum plaats maar voer je thuis uit.

Contacturen: 4 uur // zelfstudie uren: 150 // opdrachten 52 uren// portfolio 10 uren
SBU: 212 uren

Module 3

Module 3

Deze module wordt zondag gegeven tijdens het weekend op het Helios Centrum. Er wordt aandacht besteed aan het verdiepen van je begrip over Bewust-Zijn. Je ondergaat het proces van Zelfonderzoek.

Alle studenten bereiden één van de begeleide meditaties voor. Leerzaam én heel ontspannend.

Ook leer je een eenvoudig klankbad te leren geven voor groep(jes) met behulp van je klankschalen, andere klankinstrumenten en inspirerende teksten. Het kunnen geven van een klankbad is een bijzondere vaardigheid, fijn om te geven. Je kunt er veel mensen een heerlijke ontspanning mee bezorgen!

Als ook module 2 is afgerond, ontvang je een certificaat voor het volgen van deze opleiding.

Docent contact uren: 8 // Zelfstudie uren: 20 // Portfolio 4 uren
SBU: 32 uren

Erkende opleiding

De opleiding is erkend door het KTNO en telt voor 9 ECT’s.

Programma op het Centrum Helios:

Vrijdag:
Aankomst vrijdag 17 november vanaf 13.00 uur
Aanvang opleiding 14.00 uur - 18.30 uur
Gezamenlijk avondmaal: 18.30 uur
Gezamenlijke uitwisseling en oefentijd: 20.00 uur – 21.30 uur (vrijblijvend)

De ervaring leert dat de cursisten behoefte hebben aan tijd voor zichzelf in de avonduren. Die ruimte is er.

Zaterdag:
Ontbijt: 8.30 uur
Opleiding sessie: 9.30 – 13.00 uur
Gezamenlijke lunch: 13.00 uur
Opleiding sessie: 14.30 - 18.30 uur
Gezamenlijk avondmaal: 18.30 uur
Gezamenlijke uitwisseling en oefentijd: 20.00 – 21.30 uur vrijblijvend

Zondag:
Ontbijt 8.30 uur
Opleiding sessie: 9.30 – 13.00 uur
Gezamenlijke lunch: 13.00 uur
Afronding 14.00 uur


Ervaringen van cursisten

De opleiding Begeleide meditaties met klankschalen heeft aan mijn verwachtingen beantwoord, namelijk mensen ‘healen’ door middel van klank. Met name de klank van de schalen is bijzonder helend, maar ook heb ik geleerd dat de klank van je eigen stem ertoe doet als je de Begeleide meditaties uitspreekt.
In mijn vak werk ik ook als stembevrijder, ik heb wat met klank. Voor mij ontstaat door klank de meest diepe verbinding die er is. Het is ontroerend te ervaren hoe cliënten tijdens de sessies deze verbinding weer in hun eigen kern voelen. Het geven van deze sessies geeft ook mijzelf een diepe ontspanning door de uitwerking van de schalen. Ik heb reeds jaren een praktijk, en daarom vond ik het heel prettig dat er tijdens de opleiding ruimte is voor eigen inbreng.
Marlies Meerman

Met heel veel plezier heb ik de cursus Klankschaalbehandelaar gevolgd. Hilda geeft met zorgzame intentie haar kennis door. Ik ben haar dankbaar dat ik dit verder mag delen. Voor mij is het werken met de klankschalen in eenvoud groots.
Yvonne de Waal

Bij deze opleiding heb ik veel geleerd. Ik heb de tijd genomen om alle leerstof zorgvuldig door te werken, dan leer je echt de waarde van de verschillende vormen van Begeleide meditaties kennen. De nieuwste inzichten over de uitwerking van meditatie op onze fysiologie, met name de hersenen, worden ook mee genomen. Alle informatie is goed onderbouwd. Ook heb ik veel gehad aan het cursusboek, alles wat wordt behandeld kan je daa in terug vinden. Deze opleiding is een verrijking van mijn persoonlijke ontwikkeling gebleken en heeft mij veel extra vaardigheden geleerd. De klankschalen zou ik echt niet meer willen missen, het zijn bondgenoten geworden.
Betty Verschuren

Gegeven door:Helios Centrum Groep